Mainos

Väitös: Pidetty oppilas uskaltaa puuttua kiusaamiseen

Pidetty oppilas rohkenee puuttua koulukiusaamiseen, kertoo tuore väitöstutkimus. Oleellista on myös se, miten opettajan koetaan suhtautuvan.

Kiusattua puolustamaan ryhtyy Virpi Pöyhösen tutkimuksen mukaan oppilas, joka pystyy ymmärtämään toisen tunteita ja luottaa omiin kykyihinsä. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan oppilaan on itse oltava hyvässä asemassa luokkaryhmässä.

Hyvässä asemassa oleva on ryhmässä pidetty tai suosittu. Kiusaajat ovat monesti luokassaan suosittuja oppilaita, kun taas pidetty oppilas on luokkatovereiden mielestä mukava tyyppi.

Pöyhönen kysyi tutkimuksessaan koululaisilta myös sitä, osaako ja haluaako opettaja puuttua kiusaamiseen. Kävi ilmi, että opettajalla on keskeinen vaikutus siihen, puuttuvatko oppilaat itse luokkatovereidensa kiusaamiseen.

– Ratkaisevaa kiusaamiseen puuttumisessa ei ole se, miten yksittäinen oppilas kokee vaan se, miten luokka ryhmänä kokee opettajan halun ja mahdollisuuden puuttua kiusaamiseen, toteaa Pöyhönen väitöstiedotteessaan.

Virpi Pöyhösen väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina. Väitös kuuluu psykologian alaan. Väitöstyö koostuu neljästä erillisestä tutkimuksesta.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja