Vainoaja uhkasi alastonkuvien julkaisulla ja ampui ilmakiväärillä – "Ku oves avaat ni napsahtaa uudelleen"

Mies tuomittiin yhdyskuntapalveluun tämän vainottua naista pohjoiskarjalalaisessa kaupungissa. Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomion mukaan mies muun muassa ampui naista tämän kotiovella vainoamisen aikana.

Vainoaminen tapahtui vuosina 2021 ja 2022. Mies oli soitellut ja viestitellyt naiselle useita kertoja siitä huolimatta, että nainen oli erikseen kieltänyt häntä ottamasta yhteyttä.

Mies oli esittänyt naiselle toistuvia henkeen, terveyteen, omaisuuteen sekä tämän läheiseen kohdistuvia uhkauksia. 

Syyttäjän mukaan mies muun muassa uhkasi julkaista tai toimittaa naisen läheiselle tästä otettuja intiimejä valokuvia tai arkaluontoisia tietoja tai vihjauksia.

"Tiina"joutui entisen kumppaninsa vainoamaksi ja lähestymiskiellon hinnaksi tuli satoja euroja 3:17
"Tiina" joutui entisen kumppaninsa vainoamaksi ja lähestymiskiellon hinnaksi tuli satoja euroja – muutaman kuukauden määräajan rauetessa vainoaminen alkoi jälleen

Vankeuden sijaan yhdyskuntapalveluun

Mies oli myös konkreettisesti yrittänyt vahingoittaa naisen terveyttä. 

Toukokuussa 2022 hän oli viesteissään naiselle viitannut "kahden huoran ampumiseen hirvikiväärillä". Hän oli myös lähettänyt naiselle kuvan aseesta saatteella "taisi kopsahtaa ovees äsken, joka kerta ku oves avaat ni napsahtaa uudelleen".

Ampumista koskevien viestittelyjen jälkeen nainen oli mennyt ulos tupakalle ja puhumaan puhelimessa. Silloin mies oli noin sadan metrin päästä puuliiterin nurkalta tähdännyt ilmakiväärillä naista kohti ja ampunut laukauksen naisen hihaan. Naisen mukaan laukauksia ammuttiin useita.

Vuonna 1985 syntynyt mies tuomittiin vainoamisesta ja pahoinpitelyn yrityksestä 7 kuukauden vankeuteen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus kuitenkin määräsi miehen vankeuden sijaan 210 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrille 1 500 euroa kärsimyskorvauksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Mies oli aikaisemmin tuomittu vastaavista naiseen kohdistuvista rikoksista.

Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin 9:06
Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat