Vainajat pessyt ja vaatettanut lotta: Isänmaan hyväksi olisi tehnyt mitä vain

Joulukuun 9. ensi-iltaan tuleva Hiljaisuus-elokuva kertoo jatkosodan kaatuneiden kokoamispaikalla työskennelleistä lotista. Martta Arffman on työskennellyt sellaisella tosielämässä.

Martta Arffman, 91, syntyi samana vuonna kuin Lotta Svärd -järjestö perustettiin eli vuonna 1920. Martta on työskennellyt lottana talvi- ja jatkosodassa vuosina 1939–1944.

Jatkosodassa Martta työskenteli kaatuneiden vastaanottopaikalla Rukajärvellä.

– Meitä oli kolme lottaa, ja me laitettiin siellä poikia arkkuun, Martta muistelee.

Täydet autolastit vainajia tulivat öisin.

– Kun vainajia tuli, teimme töitä niin pitkään kuin niitä oli.

Ilman paitaa ei arkkuun

Lotat pesivät, pukivat ja laittoivat vainajat arkkuun.

– Siellä oli teline, jonka päälle nostimme verisen vainajan pestäväksi. Muistan, kun kuolinpaidat pääsivät loppumaan, niin sitten kaivoimme kaikki omat parhaat paitamme. Yhtään miestä ei laitettu arkkuun ilman paitaa.

Työ kaatuneiden kokoamispaikalla oli raskasta myös henkisesti, erityisesti alkuun, mutta Martta kertoo, ettei se ole jäänyt painamaan hänen mieltään.

– Ei sitä ajatellut niin. Minä olisin ollut valmis tekemään isänmaan puolesta mitä vain. Sinne tulleet pojat olivat heittäneet henkensä isänmaan hyväksi. Meidän uhrauksemme oli pieni sen rinnalla, Martta tuumaa vaatimattomasti.

Rukajärveltä Martta siirtyi vielä Kajaaniin sotasairaalan. Sodan jälkeen hän kouluttautui kuntapuolelle kirjanpitäjäksi.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja