Mainos

Vain yhdessä järvessä pintavesi on yli 20-asteista – katso oman mökkijärvesi lämpötila

Juhannuksen helteet nostivat järvien uimavesien lämpötiloja hieman kesäkuun keskiarvojen yläpuolelle. Epävakaisena ja sateisena alkanut viikko on kuitenkin laskenut lämpötilat takaisin tavallisiin lukemiin.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen kertoo, että tällä hetkellä vain Päijänteen rannalla, Sysmässä, pintaveden lämpötila on kohonnut yli 20 asteen. Eteläisessä Suomessa järvien pintavesien lämpötilat ovat kuitenkin monin paikoin 19 asteen tuntumassa. 

– Tänään Päijänteellä mitattiin 20,3 asteista vettä, ja se taitaakin olla ainoa yli 20-asteisista vesistä. 19 asteen tuntumassa ollaan kuitenkin monilla paikoilla.

Vilpoisimmat uimavedet löytyvät Korhosen arvion mukaan Kilpisjärveltä. 

– Kilpisjärvellä olisi varmasti kylmintä, mutta emme ole saaneet sieltä tänään virallisia mittaustuloksia. Epävirallisen arvion mukaan vesi on siellä alle 10-asteista.

Järvivesien lämpötilojen odotetaan nousevan vielä kaikkialla Suomessa. Loppukesästä sään vaihtelut eivät enää vaikuta yhtä voimakkaasti pintavesien lämpötilaan kuin esimerkiksi juhannusviikonloppuna.

– Yleensä kesän korkeimmat lämpötilat sattuvat vasta heinä-elokuun vaihteeseen, mutta toki ne riippuvat täysin sääolosuhteista. Jos ja kun tulee vielä jotain lämpimiä hellejaksoja, (sisävesien) lämpötilatkin nousevat.

– Loppukesästä lämmin pintakerros on jo sen verran syvällä, että sateet tai tuulet eivät romauta pintalämpötiloja samalla tavalla kuin alkukesästä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja