Mainos

Järvivedet poikkeuksellisen matalalla – Säkylän Pyhäjärvellä vedenkorkeus 1960-luvun tasolla

Järvien vedenkorkeudet ovat nyt laskussa ja muun muassa Lounais-Suomessa paikoin harvinaisen alhaalla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).

Esimerkiksi Säkylän Pyhäjärven vedenpinta on nyt alempana kuin kertaakaan sitten vuoden 1960. Pyhäjärven pinta on 20 senttimetriä keskimääräistä alempana.

– Jos pitkäkestoisia sateita ei tule, se laskee edelleen, arvioi Syken johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Kesäkuun loppuun mennessä Pyhäjärven pinnan ennustetaan laskevan vielä 5-10 senttimetriä, ja lasku jatkunee näillä näkymin koko kesän.

Vehviläisen mukaan vedenkorkeuden lasku ei sinänsä aiheuta ongelmia, mutta esimerkiksi mökkiläisille se tarkoittaa rantojen karkaamista kauemmaksi. Veneilijöiden kannattaa olla matalilla vesillä tarkkana.

Myös haja-asutusalueilla, missä on käytössä kaivoja, kesän loppupuoli saattaa tuoda yllätyksiä.

Toisaalta vähäisten vesisateiden vuoksi järviin ei pääse valumien mukana ravinteita, mikä taas saattaa tarkoittaa sitä, että leväkukinnat ovat maltillisempia. Vehviläinen kuitenkin huomauttaa, että levätilanteeseen vaikuttavat ensisijaisesti lämpötilat.

Syken mukaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun luonnontilaiset järvet nousevat keskimääräisen kevätkorkeuden yläpuolelle 2-4 viikkoa tavallista myöhemmin, vasta kesäkuun vaihteessa. Lounais-Suomen lisäksi Pirkanmaalla ja Hämeessä osa järvistä jää kesäksi poikkeuksellisen matalalle tasolle.

Otsikosta korjattu kirjoitusvirhe klo 9:47. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.