Mainos

Etelässä uidaan jo, Lapissa jääkairalle töitä vielä pitkään – tältä näyttävät järvivesien lämpötilat

Käsivarren Lapin Kilpisjärvellä jäätä on vielä lähes 80 senttiä, Länsi- ja Etelä-Suomessa veden lämpötila on jo paikoin yli kymmenasteista.

Suomen ympäristökeskuksen mittausten mukaan paksuin jääkerros löytyy Kilpisjärveltä, jossa jäätä on vielä 77 senttimetriä.

– Kilpisjärvellä keskimääräinen jäänlähtöaika on juhannusviikolla. Eli todennäköisesti jäät lähtevät kesäkuun mittaan, Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen sanoo. 

Länsirajan alueita lukuun ottamatta jään paksuus on Lapissa vielä yli puoli metriä.

Oulun eteläpuolelta jäät ovat vesistöistä sulaneet. Joillakin alueilla jäätä voi vielä olla, mutta se on liian heikkoa mitattavaksi.

1:42

Toukokuussa jopa 20-asteinen vesi

Länsi- ja Keski-Suomessa järvivesi on paikoin jo yli kymmenasteista. Närpiön Hinjärven lämpötila kipusi tänään tasan 11 asteeseen, Päijänteellä mitattiin vastaavat lukemat. 

Etelä-Suomessa – kuten Tuusulanjärvellä ja Lohjanjärvellä – vesi on kymmenasteista.

– Järvien pintavesien lämpötilat ovat kovasti riippuvaisia ilman lämpötilasta. Lämpimän sään tullen pintavesi voi lämmitä nopeastikin, Korhonen sanoo. 

Hydrologi jatkaa, että Etelä-Suomen vesistöjen lämpötilat ovat touko-kesäkuun vaihteessa vuodesta riippuen vaihdelleet kymmenen ja kahdenkymmenen asteen välillä.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.