Kartta: Katso mökkijärvien lämpötilat – "juhannuksena vesi voi lämmetä parikin astetta päivässä"

Uimavesien lämpötilat järvissä ovat tällä hetkellä hyvin tyypillisiä kesäkuun lukemia. Juhannuksen aikana sisävesien lämpötilat voivat parhaimmillaan kuitenkin nousta jopa parikin astetta päivässä.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Johanna Korhonen arvioi, että laajoillakin alueilla voidaan tänä juhannuksena polskia yli 20 asteen vesissä.

– Kyllä nämä järvien lämpötilat ovat nyt keskiarvon tuntumassa tai hieman yli. Tämän kuun puolivälistä lähtien vesien lämpötilat ovat pikkuhiljaa nousseet. Alkukuussa oltiin hyvinkin alhaisissa lukemissa, sillä helteiden jälkeen tuli tuulisempi jakso,  joka nosti sitä kylmää alusvettä ylös, kuvaa Korhonen.


Juhannuksena nousee

Jos sääennusteet pitävät paikkansa, juhannuksen aikaan vesien lämpötiloissa on odotettavissa nousua.

– Veden lämpötilojen kohoaminen riippuu muun muassa järven muodosta, ilman lämpötilasta ja tuulen suunnasta. Jos on tyyntä ja aurinkoista, niin järvivesi voi lämmetä parikin astetta päivässä. Laajemmillakin alueilla veden lämpötila voi nousta yli 20 asteeseen. Nyt ei kuitenkaan päästä mihinkään poikkeuksellisiin tai ajankohtaan nähden ennätyslukemiin, Korhonen muistuttaa.

Joissakin tavanomaista lämpimämpää

Korhonen kertoo, että pienissä, matalissa ja tummavetisissä järvissä lämpötila saattaa ajankohtaan nähden olla huomattavastikin lämpimämpää. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tällaisia järviä ovat tällä hetkellä esimerkiksi Hinjärvi Närpiössä, Haukivesi Oravissa tai Kallavesi Kuopiossa.

– Riippuu tietenkin myös siitä, missä päin järveä se havaintopaikka sijaitsee ja mistä suunnasta tuulet sattuvat puhaltamaan. Kallavedellä on ollut viime aikoina heilahtelua, Korhonen avaa.

Pohjoisessa Kilpisjärvellä on mitattu noin 7 asteen lämpötiloja, mikä on Suomen ympäristökeskuksen havaintokartan mukaan tavanomaista lämpimämpää.

– Kilpisjärvellähän keskimääräinen jäänlähtö olisi vasta nyt, mutta jäät lähtivät jo kesäkuun alussa. Järvi on siis ollut auki jo tavallista aiemmin, Korhonen perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat