Nyt kelpaa polskia! Järvivedet ovat nyt niin lämpimiä, että etelän pintavesissä on melkein "hellettä" – tilanne saattaa muuttua pian

Järvivedet poikkeuksellisen lämpimiä suuressa osassa Suomea – MTV selvitti, mistä löytyvät lämpimimmät vedet 6:34
Video: Järvivedet ovat poikkeuksellisen lämpimiä suuressa osassa Suomea – MTV selvitti, mistä lämpimimmät vedet löytyvät

Hirmuhelteet ovat saaneet myös järvet lämpenemään: järvien pintavedet ovat nyt ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimät eri puolella Suomea. Veden pintalämpötilat lähentelevät Etelä-Suomessa jo hellelukemia.

Kyrönlahden Näsijärvellä on mitattu lähes kahdeksan astetta tavanomaista lämpimämpää järvivettä kuin tavallisesti tässä vaiheessa kesäkuuta. Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Merja Pulkkanen kertoo, että pintavedet ovat lämmenneet laajasti ympäri Suomea. 

– Siihen on syynä tämä suhteellisen pitkään jatkunut hellejakso, hän toteaa.

Pulkkasen mukaan lämpimiä alkukesiä on ollut 2000-luvulla esimerkiksi vuosina 2002 ja 2013, mutta tällaisissa lukemissa liikutaan harvoin. 

– Jos katsotaan suurten järvien lämpötiloja, kuten esimerkiksi Saimaata ja Päijännettä, niin lämpötilalukemat ovat seurantajakson korkeimpia. 

Vesistöennusteiden mukaan pintavesien lämpötila on nousussa kesäkuun viimeisille päiville saakka, joten linnunmaidosta saadaan nauttia vielä hetken ajan. Heinäkuussa saapuvat viileämmät ilmamassat, joiden mukana myös järvivedet voivat hetkellisesti viiletä. 

– Siinä tapahtuu ehkä pieni notkahdus, Pulkkanen toteaa.

Katso jutun videolta, kuinka korkeita lämpötiloja ympäri Suomea on mitattu!

Lue myös:

    Uusimmat