Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vain puolet työajasta on tehokasta – jopa puolet ajasta menee hukkaan

All Over Press
Julkaistu 09.07.2019 16:39

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Suomessa ollaan hyviä turvallisuusasioissa, melko hyviä yhteistyön ja osaamiseen saralla, mutta aivan liian huonoja henkilöstön luovuuden hyödyntämisessä.

Lomat, poissaolot ja muu rakenteellinen ajankäyttö huomioon ottaen työn ääressä vietetään vajaat 80 prosenttia teoreettisesta vuosityöajasta, jolloin lopullinen tehollinen työaika on vain 48 prosenttia. Henkilöstölle maksetaan siis palkkaa ajasta, josta noin puolet on tehokasta ja tarkoituksenmukaista.

Lapin yliopistossa kehitetyn QWL-indeksin mukaan suomalaisiin yrityksiin on varastoitunut valtava tuottavuuden parantamisen potentiaali, jota vasta harva organisaatio kykenee hyödyntämään.

– Työelämän laatu on tärkeä tuotantotekijä, joka pitää saada mukaan sekä yhteiskunnan päättäjien että johtajien agendalle, Lapin yliopiston dosentti Marko Kesti peräänkuuluttaa.

Kun työelämän laatua mitataan jatkuvasti, voidaan tulosten perusteella tehdä vaikuttavaa ja tehokasta henkilöstökehittämistä.

Työn ilo ja luovuus kanavoitu tuottamaan asiakkaille lisäarvoa

Työelämän laadun indeksi kertoo paitsi organisaation suorituskyvystä myös kyvystä palvella asiakkaita.

– QWL-indeksiin on rakennettu sisään yhteys asiakastyytyväisyyteen. Tällöin ei pääse syntymään tilannetta, jossa asiakkaat laitetaan kärsimään sisäisten ristiriitojen takia, Kesti perustelee.

Työelämän korkea laatu tarkoittaa, että työn ilo ja luovuus on kanavoitu tuottamaan asiakkaille lisäarvoa. Tämä taas tuo tullessaan kilpailua ja kestäviä, pitkiä asiakassuhteita.


Työelämän hyvä laatu ehkäisee Kestin mukaan ristiriitojen eskaloitumista, sillä työntekijät eivät halua aiheuttaa pettymystä asiakkaille. Kun kaikilla on vahva halu palvella asiakkaita, ristiriitoihin haetaan ajoissa ratkaisuja.

Malli tarjoaa myös tavan tarttua loppuun palamisen, stressin ja uupumisen ongelmiin työpaikoilla.

Suomesta voisi muodostua työhyvinvoinnin todellinen edelläkävijämaa, mikäli tieteellinen tapa mitata ja edistää työhyvinvointia otettaisiin aktiivisesti käyttöön suomalaisissa organisaatiossa.

Tämä olisi merkittävää myös kansantalouden näkökulmasta. Lapin yliopisto on arvioinut säästöjen olevan kolmen miljardin luokkaa. 

Lisää aiheesta:

Pelkkä palkkaporkkana ei yksin riitä: Tällaiset kannustimet houkuttelevat osaajia töihin ja pitävät heidät töissä – työnantajilta vaaditaan yhä enemmänPomoihin ollaan edelleen melko tyytyväisiä, vaikka parantamisen varaa löytyy – tällaista johtamista suomalaiset arvostavatJohtamisen asiantuntija kertoo, miten uupumiset työpaikalla voi välttää – yksi avainsana: "Sitä paremmin menee"Yksi päivä kuukaudessa osaamisen kehittämiseen työajalla? Asiantuntijat ja yritykset suisuttavat käytäntöä: "Se on keino pitää talossa parhaita osaajia"Onko Suomen paras työpaikka -tittelillä merkitystä? Yritykset skeptisinä – "Hakemuksien tehtailuun ja osallistumiseen käytetään kymmeniä tuhansia euroja"Keskittymiskyky heikkenee jo tunnissa – näin lisäät energisyyttä työpaikalla
TyöympäristöTyöelämäTalous

Tuoreimmat aiheesta

Työympäristö
  • 28.7.18:13
    Ravintolat

    Asiakas raivosi kesätyöntekijälle "periaatteen vuoksi" – helsinkiläisravintola kyllästyi öykkäriaikuisiin

  • 9.5.17:01
    Työ

    Työnteko kärsii avotoimiston puheensorinasta – "Työmuistin toiminta heikkenee"

  • 22.3.15:50
    Työelämä

    Avokonttorikaaos häiritsee erityisherkkää – näin psykologi toimisi toimistolla

  • 16.3.19:04
    Työ

    Jaakko ottaa töissä kuvia, joiden katsominenkin huimaa

  • 3.3.19:27
    Työ

    Melatoniinista löytyi uusi hyöty