Petoksiin syylliseksi todetulle Theranos-johtaja Elizabeth Holmesille reilun 11 vuoden vankeustuomio

Theranos-yhtiön perustaja Elizabeth Holmes keräsi miljardiomaisuuden katteettomilla lupauksilla – nyt hänet on todettu syylliseksi petoksiin 1:30
Näin Holmes asteli ulos oikeudesta vuoden alussa.

Theranos-johtaja Elizabeth Holmes on saanut reilun 11 vuoden vankeustuomion. Holmes tuomittiin alkuvuodesta neljästä petokseen liittyvästä rikoksesta.

Holmes on itse kiistänyt syytteet, ja hänen asianajajansa antoi ymmärtää, että Holmes aikoo valittaa tuomiostaan.

Tällä hetkellä Holmes odottaa lasta, eikä hänen tarvitse tuomarin mukaan ilmoittautua viranomaisille ennen ensi huhtikuuta.

Holmes keräsi uraauurtavaa veritestaustekniikkaa markkinoivaan Theranos-yhtiöönsä satojen miljoonien dollareiden rahoituksen ja valtavan omaisuuden. Lopulta paljastui, että kyseessä oli huijaus.

Tuomionlukua oli siirretty useita kertoja. Viime viikolla liittovaltion tuomari kumosi Holmesin pyynnön uudesta oikeudenkäynnistä.

Syyttäjät olivat vaatineet Holmesille 15 vuoden vankeustuomiota. Hänen lopullinen tuomionsa oli 135 kuukautta eli 11 vuotta ja kolme kuukautta.

"Kunnianhimon sokaisema" Piilaakson startup-kuningatar

Vielä vuonna 2014 Holmesia ylistettiin Piilaakson startup-kuningattareksi ja häntä verrattiin Applen perustajaan, edesmenneeseen Steve Jobsiin. Samana vuonna Forbes-lehti nimesi hänet maailman nuorimmaksi naismiljardööriksi, jonka omaisuus ei ollut perittyä vaan itse hankittua. Lehti arvioi hänen nettovarallisuutensa olleen tuolloin 4,5 miljardia dollaria.

Theranos markkinoi testaustekniikkaa, joka tunnistaisi esimerkiksi syövän tai diabeteksen potilaan sormenpäästä otetuista muutamasta veripisarasta.

Edison-nimen saanut testauslaite ei todellisuudessa toiminut niin kuin piti. Lisäksi selvisi, että Theranos oli tehnyt suuren osan testeistään muiden yhtiöiden kehittämillä laitteilla.

– Seison edessänne ottamassa vastuun Theranosista. Rakastin Theranosia. Se oli elämäntyöni, kyynelehtivä Holmes sanoi oikeudessa hetkeä ennen tuomionlukua.

Hän sanoi kokeneensa viime vuosina joka päivä syvää tuskaa siitä, mitä ihmiset joutuivat käymään läpi, koska hän oli tuottanut heille pettymyksen.

Liittovaltion syyttäjä Stephanie Hinds sen sijaan arvioi oikeudelle jätetyssä asiakirjassa, että Holmes oli kunnianhimon sokaisema.

Multimiljardööri Elizabeth Holmesin petosoikeudenkäynti alkaa – tältä yrittäjä näyttää! 0:55
Tältä tuomittu huijariyrittäjä näyttää.

Syyttäjät vaativat Holmesia maksamaan 800 miljoonaa vahingonkorvauksia

Holmesin rakettimaisesta noususta Piilaakson huipulle ja sitä seuranneesta nopeasta romahduksesta on muun muassa kirjoitettu kirjoja ja tehty tv-sarja.

Yhdessä vaiheessa Theranosin hallitukseen kuuluivat muiden muassa Yhdysvaltain entinen puolustusministeri James Mattis sekä maan entiset ulkoministerit Henry Kissinger ja nyt jo edesmennyt George Schultz.

Holmesin tuomion luki perjantaina sama tuomari, joka oli valvonut hänen pitkällistä oikeudenkäyntiään San Josessa.

Holmesin asianajajat olivat pyytäneet tuomioistuimelta armollisuutta. He olivat maalanneet Holmesista kuvaa uskollisena ystävänä ja muistuttaneet tämän olevan pienen lapsen äiti, jolla on tuloillaan toinenkin lapsi.

Tuomioistuimelle jätettiin myös toistasataa kirjettä, joissa Holmesille osoitettiin tukea. Kirjeitä tuli muun muassa hänen perheeltään, ystäviltään sekä ainakin yhdeltä yhdysvaltalaissenaattorilta.

Oikeudenkäynnissä syyttäjät kuvailivat Holmesia kunnianhimoiseksi huijariksi, joka kohteli työntekijöitään kaltoin.

Syyttäjät haluavat Holmesin maksavan 800 miljoonaa dollarin edestä vahingonkorvausta sijoittajille. Vahingonkorvauksista ollaan järjestämässä erikseen kuuleminen, joskin Holmes on itse sanonut, ettei hänellä ole rahaa maksaa korvauksia.

Lue myös:

    Uusimmat