Vain metallimusiikki on poikkeus! Tietokone voi tunnistaa ihmisen tanssityylin perusteella: "Emme itse asiassa odottaneet tätä tulosta"

XXL Dance on suunnattu ylipainoisille naisille – vierailimme tunnilla 3:32
XXL Dance on suunnattu ylipainoisille naisille.

Metallimusiikki saa kuitenkin tietokonemallin hämmentymään – metalli sai todennäköisesti tanssijat liikehtimään samankaltaisesti.

Tietokone voi tunnistaa ihmisen tanssityylin perusteella, selviää Jyväskylän yliopistolla tehdystä tutkimuksesta.

Monitieteisen musiikintutkimuksen keskuksen tutkijoiden mukaan tanssityylimme on lähes sama musiikinlajista riippumatta. Jyväskylän yliopiston tiedotteen mukaan tutkijoiden alkuperäinen ajatus oli selvittää, voiko koneoppimisen avulla tunnistaa ihmisen tanssiman musiikkityylin. Tutkijaryhmä käytti liikkeenkaappausteknologiaa selvittääkseen musiikin vaikutuksia ja niiden syitä.

73 koehenkilön liikkeitä mitattiin kahdeksan musiikkityylin kappaleiden tahdissa, ja koehenkilöitä ohjeistettiin liikkumaan musiikin tahdissa "siten kuin heistä tuntuu luonnolliselta". Tietokone tunnisti oikean musiikkilajin vain 30 prosentin tarkkuudella, kun taas tanssijan tietokone tunnisti oikein 94 prosentissa tapauksista. Satunnaisarvauksella tunnistustarkkuus olisi tutkijoiden mukaan alle kaksi prosenttia.

– Emme itse asiassa odottaneet tätä tulosta, koska tutkimuksen kohde oli toisenlainen. Alkuperäinen ideamme oli selvittää, voidaanko koneoppimisen avulla tunnistaa, mitä musiikkityyliä koehenkilöt tanssivat, kertoo tutkija Emily Carlson tiedotteessa.

Tanssista ei synny valvontateknologiaa

Tutkimuksen koneoppimisosuudesta vastannut Pasi Saari pitää tanssityyliä eräänlaisena sormenjälkenä.

– Kullakin meistä on omaleimaiset liikekuviot, jotka säilyvät jokseenkin samoina riippumatta siitä, minkälainen musiikki soi, hän sanoo tiedotteessa.

Vaikka tietokonemalli ei ollut erityisen taitava tunnistamaan musiikkityylejä, tyylilaji vaikuttaa tanssijoiden liikkeeseen. Tanssija oli vaikeampi tunnistaa silloin, kun tanssittavana oli metallimusiikkia.

– Metallimusiikkiin liitetään usein tietynlaisia liikekuvioita, kuten esimerkiksi moshaus (headbanging). Metallimusiikki todennäköisesti synnytti tanssijoissa samankaltaista liikehdintää, minkä takia heitä oli vaikeampi erottaa toisistaan, Carlson toteaa.

Tutkijaryhmä ei kuitenkaan ole erityisen kiinnostunut tanssintunnistusteknologian mahdollisuuksista esimerkiksi valvontasovelluksissa. Carlsonin mukaan heitä kiinnostavat nyt esimerkiksi kulttuurien väliset erot tanssikuvioissa sekä se, voivatko ihmiset tunnistaa henkilöitä tanssityylin perusteella yhtä hyvin kuin tietokone.

Lue myös:

    Uusimmat