Vain harvalla oli Markku Kanervan Huuhkajat-sopimuksesta oikeaa tietoa – nyt Ari Lahti kertoo, mistä väärä käsitys johtui

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti selvensi A-maajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan sopimusehtoja ja otti kantaa Huuhkajissa tapahtuvaan sukupolvenvaihdokseen Tulosruudun tekemässä haastattelussa.

Huuhkajien MM-karsintalohko on nyt kahta kierrosta vaille pelattu. Marraskuussa on vielä edessä kutkuttava huipennus, mutta mikä maajoukkueelle asetettu tavoite oli ennen Qatarin MM-kisojen karsintoja?

– Onnistuneen EM-karsinnan jälkeen selkeä tavoite oli lohkon kakkospaikka. Tällä hetkellä Huuhkajien tavoitteina täytyy olla pyrkiminen MM-turnaukseen ja pääseminen EM-kisoihin. Sille tasolle pyritään vähän vakituisemmin nousemaan.

Millaisena näet Huuhkajien tilanteen tällä hetkellä?

– Joukkueessa on menossa varmaan jonkinlainen nuorennusleikkaus, ja rakennetaan seuraavia eurokarsintoja varten uutta ilmettä. Kaikki tiesimme, että tuossa EM-lopputurnauksessa pelanneessa joukkueessa oli useampia pelaajia, joilla alkoi ura olla loppupuolella. Niille pelipaikoille täytyy löytää uusia miehiä. Niiltä osin uskon, että Kanerva tekee juuri sitä työtä tällä hetkellä.

Päävalmentaja Markku Kanervan sopimuksesta oli vallalla väärä käsitys, kun suuri osa mediastakin luuli Kanervan sopimuksen jatkon olevan riippuvainen MM-karsintojen tuloksesta. Sopimus onkin voimassa suoraan vuoden 2022 loppuun asti. Mikä tässä tietokatkoksessa on taustalla?

– Taustalla on se, että silloin kun Kanervan kanssa tehtiin tämä sopimus vuoden 2020 alussa, sopimukseen liittyi yksi sellainen sopimusehto, jonka takia me emme voineet tarkasti ilmoittaa tätä sopimuskautta. Siihenkin sopimukseen toki kirjattiin 31.12.2022 päättymispäiväksi. Sillä nyt mennään. Se ehto, mikä siinä oli, sillä ei ole nyt enää merkitystä.

EM-karsinnat kesän 2024 kisoihin alkavat maaliskuussa 2023. Onko mahdollisella uudella päävalmentajalla riittävästi aikaa valmistautua tähän projektiin ennen karsintojen alkamista?

– Sen aika näyttää. Ei nyt vielä lähdetä kuitenkaan vaihtamaan valmentajaa. Voi hyvin olla, että Markku Kanervan kanssa jatketaan vielä seuraavaan euroturnaukseen asti.

– Silloin eurokarsintojen jälkeen katsottiin, että halutaan jatkaa Kanervan sopimusta kolmella vuodella. Sitä pidempiä sopimuksia en ole halukas oikein tekemäänkään. Meille tulee se tarkastelun paikka ensi syksynä, mitä A-maajoukkueen päävalmentajatilanteen kanssa tehdään.

Huuhkajien pelaajistosta on noussut kulisseissa ja jopa julkisesti lievää kritiikkiä Kanervan suosimalle peliryhmitykselle, mikä on ollut merkillepantavaa. Miten paljon pelaajien näkemystä kuullaan, kun päävalmentajatilanteesta tehdään päätöksiä?

– Totta kai pelaajien mielipide täytyy ottaa huomioon. Mun pelikirjassa päävalmentaja päättää ja vastaa taktiikasta ja pelitavasta. En lähde siihen puuttumaan. En pidä sitä hyvänä myöskään, että pelaajat avoimesti kritisoivat tämäntyyppistä hommaa. Toki keskustelua varmasti käydään päävalmentajan ja pelaajien kesken, se on ihan selvä.

Katso Tulosruudun juttu Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden haastattelusta artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat