Vain alle puolet hoitajista ottaa varmasti koronarokotteen, selviää kyselystä – loppuja pelottavat sivuvaikutukset

6:10
Miten todennäköista on saada jokin haittavaikutus koronarokotteesta? Ylilääkäri vastaa kysymyksiin

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy selvitti yhtenä osana rokotekyselyä hoitajien suhtautumista koronarokotteeseen.

84 prosenttia hoitajista pitää koronarokotetta tarpeellisena, jotta koronapandemiasta voidaan selviytyä.

Erikoista kuitenkin on, että vain 47 prosenttia hoitajista ilmoitti ottavansa rokotteen.

Tehyn mukaan tämä johtuu kyselyn aikataulusta, sillä se tehtiin marras-joulukuun vaihteessa. Silloin koronarokotuksia ei oltu vielä aloitettu missään.

– Tietoa ja kokemuksia koronarokotteista on saatu ja saadaan koko ajan lisää. Uskon myös, että epävarmuutta ja silkkaa ärtymystä hoitajien keskuudessa lisäsivät kyselyn aikaan ihan arvovaltaiseltakin taholta heitetyt lausunnot, että hoitohenkilöstön sopiikin hyvin olla koronarokotteen koekaniineina. Kritisoinkin kyseisiä kommentteja tuolloin, avaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa. 

Epävarmoja rokotteen ottamispäätöksen suhteen on 37 prosenttia. 16 prosenttia ilmoitti, ettei aio ottaa rokotetta.

Pääsyy epävarmoille sekä kieltäytyjille oli pelko rokotteen mahdollisista vakavista sivuvaikutuksista.

– Kaikkiaan rokotusvastaisuus hoitajien keskuudessa on harvinaista. Valtaosa pitää rokotuksia turvallisina ja tehokkaina. Myös rokotuskattavauus on hyvin korkealla tasolla. On hyvä, että asiaa on nyt selvitetty myös kyselyllä, toteaa Rytkönen

Kyselyyn vastasi yli 4 000 hoitajaa. Heistä 71 prosenttia työskenteli erikoissairaanhoidossa, noin viidennes perusterveydenhuollossa ja loput sosiaalipalveluissa. Vastaajista valtaosa työskenteli pääsääntöisesti asiakas- ja potilastiloissa.

*Päivitys kello 17.05: Lisätty loppuun sitaatti Rytköseltä hoitajien rokotusvastaisuuden harvinaisuudesta yleisellä tasolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja