Mainos

"Vaikutti suuresti maan historiaan" – Näin valtiojohto ja kärkipoliitikot muistelevat Koivistoa

Suomen valtiojohto ja kärkipoliitikot ovat muistelleet lausunnoissaan perjantaina illalla kuollutta presidenttiä Mauno Koivistoa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Koivisto jätti perinnön, josta hänen ja muiden presidenttien on ollut hyvä jatkaa. Niinistö sanoi lausunnossaan, että Koivisto jätti pysyvät jäljet ja opit Suomen valtiolliseen järjestelmään ja ulkopoliittiseen linjaan.

Niinistön mukaan Koiviston mukana Suomen poliittisesta elämästä poistui lopullisesti se sukupolvi, joka osallistui sotiin ja niiden jälkeiseen jälleenrakennukseen ja oli avainpaikoilla ohjaamassa Suomea nykyisen menestyksen ja hyvinvoinnin tielle.

Niinistö pitää Koiviston nousua valtakunnan politiikan huipulle vertaansa hakevana suomalaisena menestystarinana. Hän kuvaa Koivistoa vaatimattomiin oloihin syntyneeksi nuorukaiseksi, joka nousi yliopisto-opettajaksi, pankinjohtajaksi ja lopulta valtakunnan politiikan huipulle.

Niinistö luonnehtii Koivistoa vannoutuneeksi demokraatiksi ja parlamentaarisen politiikan kannattajaksi. Hän oli myös tietorikas ja arvostettu kansainvälinen keskustelukumppani.

Tasavallan presidentin kanslia kertoi illalla, että Niinistö pitää puheen Koivistosta lauantaina aamulla. Puhe on nähtävissä suorana MTV Uutisten nettisivuilla kello 9.00.

"Oman onnensa seppä"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Koivisto antoi mallin sille, mitä suomalaisuus on parhaimmillaan. Sipilä pitää Koivistoa malliesimerkkinä modernin Suomen pojilleen ja tytöilleen luomista mahdollisuuksista.

Sipilä kuvaa lausunnossaan, kuinka laivapuusepän lahjakas poika hankki korkean koulutuksen ja eteni hyvin vaativiin tehtäviin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hänen mukaansa Koivisto oli oman onnensa seppä, joka joutui ottamaan vastuuta itsestään ja perheestään jo kymmenvuotiaana äidin kuoleman jälkeen.

Sipilän mukaan Suomi menetti maan historiaan suuresti vaikuttaneen henkilön, sotaveteraanin ja isänmaan ystävän, joka luotsasi kansakuntaa varmalla kädellä vaikean laman läpi Euroopan unionin jäseneksi.

Presidentti Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ja ulkopolitiikan asiantuntijaa, Sipilä sanoi. Myös hänen Venäjä-tuntemuksensa haki vertaistaan.

Sipilä huomauttaa myös, että symboliikkaa on siinäkin, kuinka Koivisto kuoli Snellmanin päivänä, suomalaisuuden päivänä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) lähetti osanottonsa edesmenneen presidentin omaisille. Soinin mukaan Koivisto oli valtiomies, joka palautti Suomen normaaliksi parlamentaariseksi demokratiaksi.

5:52

Presidentti Halonen: Koivisto ohjasi Suomen Euroopan unioniin

Presidentti Tarja Halonen kirjoittaa Twitterissä, että Koivisto lujitti kansanvaltaa Suomessa. Koivisto ohjasi Suomen Euroopan neuvostoon ja Euroopan unioniin, Halonen sanoo tviitissään.

1:27

Rinne: Yhden aikakauden loppu

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmaisi osanottonsa presidentti Koiviston kuoleman johdosta Facebookissa. Rinne kirjoittaa viestissään, että Koivisto oli kiistatta yksi Suomen tasavallan ja suomalaisen työväenliikkeen merkittävimmistä henkilöistä sekä parlamentarismin vahva puolustaja.

Rinteen mukaan yksi aikakausi päättyy Koiviston kuoleman myötä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.