Mainos

Pääministeri Sipilän koskettava puhe: Kokemuksesta tiedän surun olevan hyvin henkilökohtainen asia

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan presidentti Mauno Koiviston myötä päättyi yksi aikakausi, mutta hän elää sydämissämme pitkään. Sipilä aloitti puheensa Koiviston muistotilaisuudessa Säätytalolla hyvin koskettavasti.

– Tuoreesta kokemuksesta tiedän surun olevan hyvin henkilökohtainen asia. Suhtaudumme kaikki siihen eri tavalla. Erityisen tärkeää on päästä surun keskeltä vaiheeseen, jossa voimme iloita yhdessä vietetyistä vuosista.

– Uskon teidän olevan kiitollisia rakkaanne pitkästä ja antoisasta elämästä, Sipilä sanoi viitaten oman poikansa kuolemaan.

0:32

Sipilän mukaan Koiviston elämään tiivistyy Suomen historia. Pääministeri sanoi, että Koivisto on toteuttanut suomalaisen unelman ja ollut sekä näkijä että tekijä menestystarinassa, jonka myötä Suomi on noussut yhdeksi maailman menestyneimmistä maista.

Ihmisenä Koivisto Sipilän mukaan toteutti suomalaisen unelman.

– Lahjakkuus ja määrätietoisuus veivät häntä aina vain vaativampiin tehtäviin, kaksi kertaa pääministeriksi ja lopulta tasavallan presidentiksi vuonna 1982. Mauno Koiviston elämä on suuri suomalainen kertomus.

6:00

Koiviston ajattelu antaa tulevaisuususkoa

Koiviston luonteen kuvailun hän sanoi jättävänsä presidentin paremmin tunteneille.

– Minulle Koivisto oli ainutlaatuinen yhdistelmä talouden ammattilaista ja ulkopolitiikan osaajaa. Näen edelleen silmissäni ne uutiskuvat lentopallon pelaamisesta, missä joukkueen keski-ikä oli niin korkea, että kieltämättä hirvitti. Silti passit osuivat kohdalleen ja iskut kenttään, Sipilä muistelee.

– Koiviston ajattelu siitä, että elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin, antaa meille tulevaisuususkoa ja rohkeutta tarttua muutoksen mahdollisuuksiin.

Puheensa lopuksi Sipilän korosti Koiviston ainutlaatuista elämänkaarta, ja voimakasta jälkeä, jonka hän yhteiskuntaan jätti.

– Vaikka hänen myötään päättyy yksi aikakausi, hän elää sydämissämme pitkään. Presidentti Koivisto kulkee suomalaisen unelman airueena.

14:16

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.