Vaikeaselkoista sosiaaliturvajärjestelmää aiotaan yksinkertaistaa – vaihtoehtoina niin ennaltaehkäiseviä kuin vastikkeettomiakin tukia

Tulevaisuuden sosiaaliturva 6:57
Tulevaisuuden sosiaaliturva puhutti SuomiAreenassa Porissa viime kesänä.

Vajaat puolitoista vuotta kestänyt perusturvan ja toimeliaisuuden Toimi-hanke on tehnyt ehdotuksia sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi. Hankkeen mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on vaikeaselkoinen, ja nykyjärjestelmää voitaisiin sujuvoittaa esimerkiksi teknologian avulla.

Yksi hankkeen ehdottamista vaihtoehdoista on yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää siten, että työikäisten ja -kykyisten syyperusteiset etuudet ja toimeentulotuen perusosa yhdistettäisiin. Etuudella olisi kaksi tasoa, joista korkeampaa maksettaisiin kuntoutus- ja työllistämispalveluihin osallistuville.

Alempaa etuustasoa saisivat ne, jotka eivät osallistu palveluihin sekä opiskelijat ja lasta kotona hoitavat vanhemmat. Etuus olisi myös kotitalouskohtainen siten, että yksilöllisen etuuden määrässä huomioitaisiin kotitalouden kokonaistulot.

Toinen esimerkki hankkeen ehdottamista suunnista on pyrkiä ennaltaehkäisemään sosiaaliturvan tarpeen pitkittymistä siten, että palveluita tarjottaisiin nykyistä aiemmassa vaiheessa. Tässä vaihtoehdossa etuutta saavan palvelutarpeita arvioitaisiin nykyistä tiiviimmin, ja lisäksi tähän oltaisiin yhteydessä nykyistä useammin etuusjakson aikana, jotta väliinputoaminen ja eriarvoistaminen estetään.

Digityökalut käyttöön

Yhdeksi vaihtoehdoksi on kuvattu myös vastikkeeton perusturvaetuus, joka korvaisi nykyisen perustoimeentulon ja nykyiset perusturvaetuudet, kuten sairauspäivärahan, työttömyysetuudet ja opintorahan. Etuus kuuluisi ilman tarveperustetta kaikille työikäisille, jotka oleskelevat laillisesti Suomessa muutoin kuin väliaikaisesti. Muut tulot vähentäisivät etuutta.

Hallituksen asettaman Toimi-hankkeen tehtävänä oli valmistella työllisyyttä parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta. Uudistuksella tavoitellaan muun muassa työllisyysasteen nostamista, työntekoon ja yrittämiseen kannustamista sekä nykyistä yksinkertaisempaa järjestelmää, joka hyödyntää erityisesti digitalisaatiota.

Mukana työssä ovat olleet asiantuntijoiden lisäksi kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat, työmarkkinajärjestöjen, yrittäjäjärjestöjen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustajat. 

Lue myös:

    Uusimmat