Sosiaaliturvaa aiotaan niputtaa yhteen – väliraportti suuresta ja hitaasta uudistuksesta julki

Suomessa siirrytään kohti yhtä perusturvaetuutta. Tarkoituksena on siirtyä nykyisestä, monimutkaisesta järjestelmästä selkeämpään suuntaan. Lopullista päätöstä muutoksesta ei vielä ole, mutta tänään julkaistu väliraportti sosiaaliturvan uudistamisesta esittää usean eri etuuden niputtamisesta yhteen.

Sosiaaliturvan uudistamista on tehty tällä hallituskaudella parlamentaarisessa komiteassa ja työ jatkuu seuraavan hallituskauden aikana. Muutokset ovat hitaita eikä yhteisen linjan löytyminen kaikkien puolueiden välillä ole helppoa.

Työmarkkinatukea, peruspäivärahaa...

Tänään julkistettiin komitean väliraportti, jossa ehdotetaan perusturvaetuuksien yhdistämistä.

Yhdistäminen koskisi työmarkkinatukea, peruspäivärahaa, sairauspäivärahaa, Kelan kuntoutusrahaa ja vanhempainpäivärahoja.

Komitea esittää lisäksi seuraavan hallituksen selvitettäväksi, mitkä etuuksien ehdoista yhtenäistetään ja minkälaisia vaikutuksia muutoksella olisi.

Selvitettävänä olisivat ainakin hakuajat, maksupäivät ja -ajat, omavastuuaika, lapsikorotus, ikään liittyvät ehdot, taso, korotusosa, kulukorvaus, perheenjäsenen vaikutus, yhteensovitus palkka- ja ansiotuloihin sekä enimmäiskesto.

Toisin sanoen selvitettävää on paljon ja monia vaikeita kysymyksiä on ratkomatta.

Oikeisto- ja vasemmistopuolueiden käsitykset eroavat perinteisesti siinä, kuinka rahakas perusturvan kuuluu olla ja kuinka vastikkeellista sen tulee olla.

Oikeisto on usein pienemmän sosiaaliturvan kannalla ja vasemmisto suuremman.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja