Mainos

Vaihdettu nimi ja rikostausta – Kuka on Ruotsista synkän kuvan USA:ssa maalannut "asiantuntija" Nils Bildt?

Ruotsissa on noussut kohu Fox Newsin käyttämän, neuvonantajaksi itseään tituleeraavan miehen henkilöllisyydestä. Kanava on haastatellut Nils Bildt -nimistä miestä Ruotsin levottomuuksista ja turvapaikka-asioista, ja Bildt on esittänyt hyvin kriittisiä arvioita Ruotsista. Ruotsissa häntä ei kuitenkaan tunneta. Sen sijaan häneltä löytyy vaihdettu nimi ja rikostausta Yhdysvalloista.

Juontaja Bill O'Reilly kuvaili ohjelmassaan Ruotsia rikollisuuden kanssa kamppailevaksi maaksi, jonka ongelmien syynä on maahanmuutto.

Asiaa kommentoi asiantuntijavieras nimeltä Nils Bildt, joka maalasi tilanteesta hyvin synkän kuvan.

– Maassa on ongelmia rikollisuuden kanssa. Siellä on ongelmia tietyillä alueilla, tietyissä hotspoteissa Malmössä, Göteborgissa ja Tukholmassa sekä niiden lähiöissä. Näitä asioita ei voi avoimesti ja rehellisesti käsitellä Ruotsissa.

– Puhetapa ja debatti Ruotsissa on täysin vääristynyttä. Maahanmuutosta ei voi suoraan puhua Ruotsissa, koska jos olet eri mieltä maahanmuutosta liberaalien kanssa, joudut ulkopuoliseksi eikä sinua oteta vakavasti, Bildt kuvaili.

Hän myös kiisti ohjelman toisen vieraan, Expressen-lehden kirjeenvaihtaja Anne-Sofie Näslundin huomattavasti neutraalimmat tapahtumakuvaukset.

– Ikävä kyllä neiti Näslund on erittäin väärässä, Bildt vakuutti.

"Neuvontantaja" jota ei Ruotsissa tunneta

Foxin tittelin mukaan Bildt on "ruotsalainen puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja". Titteli antaa ymmärtää, että hänellä olisi jonkinlainen virallinen asema Ruotsissa. Häntä ei kuitenkaan tunneta Ruotsin puolustusvoimissa tai ulkoministeriössä.

Nils Bildt itse vakuuttaa sähköpostissaan Dagens Nyheterille ja Metro-lehdelle, että viralliselta kalskahtava titteli ei ollut hänen oma valintansa.

-Titteliä käytti Fox Newsin toimittaja, Bildt kirjoittaa.

Ruotsalaismies on pyörittänyt Yhdysvalloissa useita turvallisuusalan yrityksiä, joskaan Dagens Nyheterin mukaan tiedossa ei ole, ovatko yritykset yhä toiminnassa.

Mies muutti pois Ruotsista vuonna 1994 ja vaihtoi sukunimensä Bildtiksi vuonna 2003. Hänen alkuperäinen nimensä on ollut lehden mukaan Nils Tolling. Dagens Nyheterin mukaan hänellä on taustallaan rikostuomioita Yhdysvalloissa mm. oikeuden häiritsemisestä ja lainvalvojan väkivaltaisesta vastustamisesta. Hän on myös kärsinyt vuoden vankeusrangaistuksen.  

Esimerkkinä Venäjä?

Nyt Ruotsin media ihmettelee mistä "neuvonantaja" on oikein ilmestynyt Fox Newsin kommentaattoreiksi. Tapaus on tuonut mieleen mm. Venäjän mediassa nähdyt esimerkit.

Venäjän mediassa on usein käytetty dosentti Johan Bäckmania Suomi-asiantuntijana.  Bäckman on haastatteluissaan esittänyt jyrkästi Suomen kannasta poikkeavia näkemyksiään mm. Suomen lastensuojelusta ja väittänyt että Suomen viranomaiset pyrkivät johdonmukaisesti ottamaan venäläislapsia huostaan. Häntä on tituleerattu mm. ihmisoikeusaktivistiksi ja professoriksi ja hänen taustaorganisaatiokseen on mainittu Helsingin yliopisto. Helsingin yliopisto on painottanut, että vaikka Bäckmanilla onkin dosentin titteli, hän ei edusta millään tavalla Helsingin yliopiston näkemyksiä.

Johan Bäckman on itse ylistänyt Nils Bildt-haastattelua.

- Jenkkimediassa alkoi rehellinen Ruotsi-keskustelu. Ruotsi on helvetti, Bäckman tviittasi.

1:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.