"Venäjän pitäisi antaa hyökätä Ruotsiin" – lehti paljastaa ruotsidemokraattien työntekijän Kreml-propagandan

Ainutlaatuista piilokamerakuvaa trollitehtaalta: Näin Ruotsia ravistellut propagandakoneisto toimii 1:03
Ainutlaatuista piilokamerakuvaa trollitehtaalta: Näin Ruotsia ravistellut propagandakoneisto toimii

Ruotsidemokraattien työntekijä on toistaiseksi vapautettu tehtävistään.

Ruotsalaislehti Expressen paljastaa, että ruotsidemokraattien trollitehtaan Alexander Edbom on yksi kolmesta puolueen viestintäosaston työntekijästä, jotka levittivät poliittista propagandaa ja hyökkäsivät poliittisia vastustajiaan vastaan sosiaalisessa mediassa käyttäen anonyymejä tilejä.

Edbom levitti viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) useiden vuosien ajan Venäjä-mielistä propagandaa. Hän esimerkiksi puolusti useissa viesteissään Venäjän päätöstä miehittää Ukrainan Krimin niemimaa laittomasti vuonna 2014.

Venäjällä syntynyt Edbom muutti lapsena Ruotsiin. Keväällä 2014 Edbom syytti kerta toisensa jälkeen puolustusliitto Natoa ja Euroopan unionia Venäjän toimista.

– Venäjä ei hyödy mitään kaaoksesta/sodasta. Mutta EU/Yhdysvallat hyötyy, Edbom kirjoitti Expressenin mukaan.

– Koko kriisi alkoi EU:n ja Naton laajentumisesta, haluista Ukrainan suhteen. Ei Venäjän laajentumisesta, hän kirjoitti.

"Tule ja ota meidät Putin"

Expressen listaa jutussaan useita esimerkkejä Edbomin viesteistä, minkä lisäksi hän on jakanut useita presidentti Vladimir Putinin hallintoon hyvin myötämielisesti suhtautuvia artikkeleita Venäjän valtionmedioilta.

Vuosien 2015 ja 2016 aikana Ekbom kirjoitti Expressenin mukaan toistuvasti Venäjän mahdollisesta hyökkäyksestä Ruotsiin.

– Emmekö voi antaa Venäjän vallata Ruotsin? Sosiaalidemokraatit antavat meille paskaa, muut EU-maat ovat (heille) paljon tärkeämpiä, Ekbom kirjoitti marraskuussa 2015 Expressenin mukaan.

Muutama päivä myöhemmin Ekbom jatkoi samoilla linjoilla.

– Tule ja ota meidät Putin, hän kirjoitti.

– Venäjän pitäisi antaa hyökätä tänne, Ekbom muotoili tammikuussa 2016.

Sävy ei juuri muuttunut Venäjän helmikuun 2022 suurhyökkäyksen jälkeen. Aluksi hän jakoi kuvan, jossa oli teksti "ei sodalle". Muutama viikkoa myöhemmin hän jälleen jakoi Venäjän propagandaa.

"En ole poliitikko"

Expressen tavoitti Ekbomin puhelimitse. Aluksi hän väitti, ettei tiennyt, mistä toimittaja puhui. Sen jälkeen hän sanoi kommentoineensa sarkastisesti Venäjän hyökkäämistä Ruotsiin.

– En ota X-viestipalvelua supervakavasti. En ole poliitikko tai mitään sellaista, Ekbom vastasi.

– En ole kirjoittanut mitään Ukrainasta paitsi että tuin Ukrainaa ja autoin ukrainalaisia, jotka pakenivat tänne, hän jatkoi.

Ruotsidemokraattien viestinnästä todettiin Ekbomin toimien olevan heille "uutta tietoa". Puolue kertoo ulkopuolisen yhtiön tekevän rekrytoitaville turvallisuustarkastuksen.

– Tässä tapauksessa mitään mainitun kaltaista ei huomioitu, todennäköisesti siksi, että nämä ovat yli kymmenen vuotta vanhoja kirjoituksia. Emme ole huomanneet mitään vastaavaa sinä aikana kun hän on työskennellyt meidän kanssamme, ruotsidemokraatit vastasivat Expressenin mukaan.

Ruotsidemokraattien mukaan Ekbom on työskennellyt vapaaehtoisena tulkkina ukrainalaispakolaisten vastaanotossa. Puolue sanoo joka tapauksessa ottavansa lehden tiedot vakavasti ja selvittävänsä asiaa sisäisesti.

Ekbom on toistaiseksi vapautettu tehtävistään, puolue sanoo.

Dokumentti paljasti trollitehtaan

Edbomilla on rooli myös tutkivaan journalismiin keskittyvän ruotsalaisen Kalla fakta -ohjelmassa, jossa peitetehtävissä ollut toimittaja Daniel Andersson salakuvasi keskusteluja eri toimijoiden kanssa lähes puoli vuotta kestäneessä operaatiossa.

Ruotsidemokraattien trollitehdas pureutuu kuohuttavaan tapaukseen, joka paljasti puolueen propagandakoneiston Ruotsissa. 

Dokumentti löytyy MTV Katsomosta

Kolmiosaisessa dokumentissa nähtävien piilokamerapaljastuksien myötä Ruotsin sisäpolitiikka on ajautunut poikkeukselliseen tilanteeseen, joka on vaatinut hallituksen kriisikokouksia. 

Lue myös:

    Uusimmat