Mainos

Säpö pelkää ruotsalaisten turvallisuuden puolesta: Isisiä ylistänyt imaami ja hänen poikansa otettu kiinni – yritetään karkottaa lain erityispykälän perusteella

2:19
Videolla kerrotaan, että Isis on edelleen suuri uhka.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo otti viime viikolla kiinni 53-vuotiaan imaamin turvallisuussyistä. Säpo pelkää, että imaami Abo Raad suunnittelee terroritekoa, tai että hän on muuten uhka Ruotsin kansalliselle turvallisuudelle.

Asiasta kertoo muun muassa Expressen. Lehden mukaan Säpo otti Raadin ja hänen 34-vuotiaan poikansa kiinni torstaina Gävlessä, Al-Rashideenin moskeijan ulkopuolella.

Säpo uskoo Abo Raadin muodostavan niin suuren uhan Ruotsin kuningaskunnan turvallisuudelle, että hänet yritetään karkottaa ulkomaalaislain erityispykälän perusteella.

Lainkohdan mukaan ulkomaalainen voidaan karkottaa, jos hän muodostaa uhan kansalliselle turvallisuudelle tai on mahdollista, että ulkomaalainen voi syyllistyä tai osallistua terroritekoon.

Lakia on käytetty harvoin. Säpo on nojautunut lakipykäliin kahdesti vuonna 2017 ja neljästi vuonna 2018.

Tunnettu Isis-sympatioista

Säpo ei ole kertonut tarkempia syitä pidätykselle. Jihadistiseen liikehdintään perehtynyt toimittaja Magnus Sandelin kertoo Expressenille, että Abo Raad on ollut yksi sotilaallisen islamismin merkkihahmoja Ruotsissa.

Tämä perustuu hänen raportoimaansa sananvaihtoon, jota Sandlein todisti suljetussa Facebook-ryhmässä.

– Eräässä keskustelussa yksi henkilö kertoi Abo Raadille tämän olevan Ruotsin sheikki. Jihadistia sympatisoivien sheikki, Sandelin sanoo Expressenille.

Vuonna 2014 Sandelin ja ruotsalaislehti Gefle Dagblad paljastivat, että imaami Abo Raad oli ylistänyt Facebookissa terroristijärjestö Isisin sotilaallista menestystä Mosulissa.

– Hän kirjoitti sen hetken huumassa, ja on ollut siitä lähtien varovainen. Hän on hieman lipsunut, sanoo Sandelin.

Lisäksi Raad on ollut jäsenenä Facebook-ryhmissä, jotka ovat jakaneet Isisini ja Al-Qaidan propagandaa, Sandelin kertoo Expressenille.

"Hänellä ei ole paljoa seuraajia"

Raad on puhunut julkisuudessa kovaan ääneen homoseksuaaleja vastaan ja kuolemanrangaistuksen puolesta. Expressenin haastattelema toinen imaami Abdalhaqq Kielan tuomitsee Abo Raadin käyttämän kielen. Kielan sanoo, että Raadin tarkoituksena on erottaa muslimit muista ruotsalaisista.

– Lyhyesti: Ruotsi on kaikkien täällä olevien muslimien kotimaa, Kielan sanoo Expressenille.

Kielan huomauttaa, ettei Raadin homovastaisuus ole alkuperäisen islamin, vaan 1700-luvulla kehitetyn wahhabismi-opin mukaista.

– Aina sanotaan, että homovastaisuus on tiukka, konservatiivinen, kirjaimellinen tulkinta islamista. Se ei ole niin. Se on väärä kuva, Kielan sanoo.

Kielan ei usko, että suurin osa ihmisistä välittää, vaikka Abo Raad karkotettaisiin. Kielan on kuullut, että Raadin puolesta järjestettäisiin mielenosoituksia, mutta hän ei usko, että niistä tulee suuria.

– Hänellä ei ole paljoa seuraajia. Luulen, että karkoitus heikentää ääriliikkeitä, mikäli hänet karkotetaan, Kielan sanoo Expressenille.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja