Vahvistus: Ihmiskunta voi puolustautua asteroideja vastaan

Nasa laukaisi DART-aluksen, jonka on määrä törmätä asteroidiin 0:56
Katso myös: Nasa laukaisi DART-aluksen, jonka on määrä törmätä asteroidiin

Ensimmäiset vertaisarvioidut tulokset Nasan DART-luotaimen törmäyksestä Didymos-asteroidin kuuhun Dimorphokseen osoittavat, että planetaarisen puolustuksen testi onnistui. Asiasta tiedottaa Helsingin yliopisto.

DART-luotain törmäsi Dimorphos-kuuhun 26. syyskuuta 2022. Kokeen tarkoitus oli muuttaa kuun rataa ja tutkia kuinka tehokas tällainen törmäys olisi asteroidin radan muuttamiseksi.

Nämä tavoitteet saavutettiin, kerrotaan yliopiston tiedotteessa.

– Kuun kiertorataa pystyttiin muuttamaan törmäyttämällä. Kerätyn datan perusteella voidaan suunnitella, kuinka torjutaan maata uhkaavat asteroidit tositilanteessa.  

Tulokset on julkaistu äskettäin viidessä Nature-tiedelehden artikkelissa, joista kahdessa on kirjoittajana Helsingin yliopiston tutkijoita. 

Dimorphos osoittautui kivikasaksi

– Pienestä koostaan huolimatta kohdeasteroidi Dimorphos osoittautui sorakasaksi – irtonaisten lohkareiden ja pikkukivien kasaumaksi. Löyhän koostumuksen takia avaruuteen sinkoutunut materiapilvi oli odotettua massiivisempi, yliopistotutkija Tomas Kohout toteaa tiedotteessa. 

– Törmäysheitteleiden syntyminen myös edesauttoi merkittävästi avaruusluotaimen liikemäärän siirtymistä asteroidille, mikä kasvatti kiertoaikaan aiheutettua muutosta.

Dimorphos tai Didymos eivät aiheuta vaaraa maalle

Dimorphoksen kiertoradan muutos Didymosin ympärillä DART-törmäyksen seurauksena määritettiin ja kaksi riippumatonta lähestymistapaa viittaavat siihen, että kiertoaika lyheni noin 33 minuuttia.  

Dimorphos tai Didymos eivät aiheuta vaaraa planeetta Maalle ennen tai jälkeen DARTin kontrolloidun törmäyksen Dimorphosin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat