Vahvista parisuhdettasi – noudata näitä tapoja arjessa

Pitkäaikaisen liiton ylläpitäminen ei ole helppoa, vaan se vaatii paljon työtä ja kärsivällisyyttä. Vahvistakaa suhdettanne näillä pienillä asioilla arjessanne.

Olet sitoutunut kumppaniisi, ja uskot tunteen olevan molemminpuolinen. Hyvää parisuhdetta täytyy kuitenkin ylläpitää ja ruokkia: muuttakaa arkeanne sellaiseksi, että se sitoo teidät tiukemmin yhteen.

Kokeilkaa yhdessä uusia asioita

Onko teillä tapana käydä viikottain yhdessä lähiravintolassanne? On hyvä, että vietätte kahdestaan aikaa, mutta rutiininne ei välttämättä ruoki intohimoanne. Stony Brooksin yliopiston sosiaalipsykologian tohtori Arthur Aronin mukaan uudet kokemukset ovat elämän suola - ja hyvän parisuhteen avaintekijä. 

Teidän ei tarvitse luopua yhteisistä suosikkiaktiviteeteistänne, mutta sekoittakaa välillä pakkaa uusilla asioilla: kokeilkaa joskus vaikka vaeltamista tai tanssiharrastusta.

Iloitkaa toistenne menestyksestä

Kun kumppanisi on saanut töissä kehuja esimieheltään, osaatko iloita hänen puolestaan, ja osoitatko tämän kumppanillesi? Joidenkin tutkimusten mukaan se, miten parisuhteen osapuolet reagoivat toisiaan koskeviin iloisiin uutisiin on jopa tärkeämpää, kuin miten he reagoivat toisen kohtaamiin ongelmiin ja vaikeuksiin.

Kun osaat aidosti iloita toisen onnistumisista omasta tilanteesta huolimatta, parannat kumppanisi itsetuntoa ja luot me-henkeä suhteeseenne. 

Kuuntele, älä vain odota puheenvuoroa

Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan sellaiset parit, jotka osoittavat toisiaan kohtaan useimmin empatiaa ja kiintymystä pysyvät todennäköisemmin pitkään yhdessä. Kuunteleminen on yksi tapa osoittaa välittämistä ja kiintymystä.

Kun kumppanisi ilmaisee tunteitaan, osoita kuuntelevasi häntä varmistamalla, että ymmärrät, mitä hän tarkoittaa. Sano esimerkiksi "Ymmärsinkö nyt oikein, sinä olet siis turhautunut, koska...". Yritä olla keskeyttämättä kumppaniasi, kun hän puhuu sinulle asioistaan.

Kysykää tämä kysymys päivittäin

"Oliko sinulla tänään hyvä päivä?" Kysykää toisiltanne töiden jälkeen tai illalla, miten päivä on mennyt. Pienten arkisten asioiden päivittäinen jakaminen voi parantaa parisuhdetta Westminterin yliopiston psykologian tohtorin Angela Hicksin mukaan.

Hicksin selvitysten mukaan sellaiset parit, jotka jakavat toisilleen juuri koetut hyvät arkiset asiat, tuntevat itsensä seuraavanakin päivänä tyytyväisimmäksi. Samalla tapa lisää läheisyyden ja yhtenäisyyden tunteita suhteessa.

Kun riitelette, tehkää se oikein

Vakavat riidat voivat vahingoittaa ja jopa tuhota pitkänkin liiton. Se, miten riita paisuu ja mitä seurauksia sillä on, voi olla jopa kiinni yksittäisestä riidassa käytettävästä sanasta.

Tutkijat seurasivat 154 pariskunnan riitelyä, ja huomasivat, että ne parit, jotka käyttivät riidellessä itsessään monikkomuotoja – me, meitä, meidän – olivat riitelyn jälkeen tyytyväisempiä ja vähemmän ahdistuneita. Sen sijaan parit, jotka käyttivät riidan aikana yksikkömuotoja sinä ja minä, tunsivat todennäköisemmin riidan jälkeen negatiivisia tunteita.

Pienet riidat parisuhteessa ovat aivan normaaleja. Se, että pystytte riitelemään, on merkki siitä, että pystytte ja uskallatte ilmaista itseänne suhteessa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja