Vahva vai veltto kädenpuristus? Tämän vastaus voi kertoa terveydentilasta

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
KATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, millaiset tekijät altistavat perussairauksille.

Kädenpuristus voi kertoa muustakin kuin itsevarmuudesta.

Usein vahva kädenpuristus mielletään luotettavuuden merkiksi, mutta se voi kertoa myös jotain henkilön terveydentilasta. Michiganin yliopiston tutkijoiden mukaan veltto kädenpuristus voi nimittäin olla osoitus lähestyvästä, ennenaikaisesta kuolemata.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kädenpuristuksen vähäinen voimakkuus voi olla yhteydessä korkeampaan riskiin sairastua ikään liittyyviin kroonisiin sairauksiin, kuten syöpään, kertoo New York Post. Tutkimus esiteltiin Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle -julkaisussa.

Kuollutta kalaa muistuttava kädenpuristus voi tutkijoiden mukaan olla merkki kokonaisvaltaisesta lihasheikkoudesta, joka on monen rappeumasairauden tunnettu oire.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkijat seurasivat 1 275 miestä ja naista 8–10 vuoden ajan. Iältään tutkittavat olivat 70 ikävuoden molemmin puolin. Tutkijat käyttivät puristusvoimakkuutta mittaavaa laitetta kahden vuoden välein: osallistujat puristivat laitetta kahdesti molemmilla käsillä ja korkein tulos kirjattiin tutkimusta varten.

Lisäksi osallistujilta otettiin verinäytteet DNA:n metylaatiotasojen tutkimiseksi. DNA:n metylaation lisääntyminen voi vaikuttaa riskiin sairastua esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin. Asiantuntijoiden mukaan DNA:n metylaatio on läheisesti yhteydessä ikääntymiseen ja ikään liittyviin sairauksiin.

Michiganin yliopiston tutkijat huomasivat, että heikomman kädenpuristuksen omaavilla oli enemmän DNA:n metylaatiota.

– Lisää tutkimusta tarvitaan ymmärtämään, missä määrin DNA-metylaatioikä on yhteydessä puristusvoimakkuuden ja kroonisten sairauksien, vammojen ja ennenaikaisen kuolleisuuden kanssa, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimustulokset kuitenkin viittaavat siihen, että ilmiötä vastaan voi taistella pitämällä huolta lihaskunnostaan. Lihasvoimaa voi parantaa liikunnan avulla. Nappaa vinkit lihaskuntotreeniin alla olevalta videolta!

Tehokas lihaskuntotreeni –  toimittajamme testasi! 6:08
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Inka pääsi testaamaan tehokasta lihaskuntotreeniä. Nappaa vinkit tähän treeniin videolta!


Lue myös:

    Uusimmat