Vähennä istumista – vähennät samalla riskiä sairastua rintasyöpään

Rintasyöpä on edelleen Suomen yleisin naisten syöpätauti. Liikunnallisuus ja terveet elintavat ovat yhteydessä pienempään riskiin sairastua. 

Rintasyöpä on edelleen Suomen yleisin naisten syöpätauti. Kaikkiin rintasyöpää aiheuttaviin tekijöihin ei ole mahdollista itse vaikuttaa, eikä kaikkia rintasyövän syitä vielä tunneta.

Muutama vinkki rintasyövän ehkäisyyn

  • Pysyttele normaalipainoisena
  • Harrasta kuntoliikuntaa
  • Rajoita alkoholin käyttöä
  • Vältä istumista
  • Älä käytä tupakkatuotteita


Suomessa on 64 500 rintasyövän sairastanutta tai sitä sairastavaa naista. Rintasyöpään kuolee noin 870 naista vuosittain. 

Liikunnallisuus ja terveet elintavat ovat yhteydessä pienempään riskiin sairastua rintasyöpään. Rintasyöpäriskiin vaikuttavat aina monet tekijät, mm. ikä, perimä ja ympäristötekijät.

Istumisen tauottaminen on helppoa ja mahdollista lähes jokaiselle

Terveet elämäntavat voi aloittaa vähentämällä istumista. Aktiivinen, liikunnallinen elämäntapa vaatii valintojen tekemistä nykyisessä arjessa.

Syövän ehkäisyn näkökulmasta on tärkeää olla aktiivinen jokapäiväisessä elämässä. Harvakseltaan harrastettu kuntoliikunta ei riitä kumoamaan passiivisen arjen haittoja.

Säännöllinen ja sykettä nostava liikunta vähentää naisten rintasyövän vaaraa. Liikunnan lisäksi painonhallinta ja alkoholin käytön rajoittaminen vähentävät rintasyövän riskiä.

Niinkin lyhyessä ajassa kuin 15 sekunnissa ehtii hyppiä tasajalkaa tai mennä kyykkyyn ja ylös niin, että hiukan hengästyy ja saa sykkeen nousemaan.

Istumatyötä tekevien kannattaa harkita säädettävää ja nostettavaa työpöytää, jolloin voi työskennellä välillä myös seisten.

Kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi on lokakuu. Perjantai 9.10. on Roosa nauha -päivä.

Rintasyöpä 17:35

Lähde: Roosa nauha                   

 

Lue myös:

    Uusimmat