Vähäinenkin tupakointi lyhentää elämää

Tupakoinnin terveyshaitat eivät rajoitu vain askillisen päivässä tupakoiviin vaan koskevat myös muutaman savukkeen päivässä polttavia. Tuoreen tutkimuksen havainnot vahvistavat näkemystä, että tupakka-altistuksessa ei todennäköisesti ole turvallista alarajaa.

Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat seitsemänvuotiseen seurantaan, jossa oli mukana 290 000 kyselytutkimukseen vastannutta 59–83-vuotiasta henkilöä. Osallistujia pyydettiin arvioimaan, miten paljon ja missä elämänvaiheessa he olivat tupakoineet.

Riski menehtyä seurannan aikana oli suurentunut jo 1–10 savuketta päivittäin polttavilla, kun heitä verrattiin osallistujiin, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet. Myös satunnainen, ei joka päivä tapahtuva tupakointi saattoi liittyä suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Tupakointiin liittyvä kuolleisuusriski pieneni vähitellen lopettamisen jälkeen. Suurimmat muutokset nähtiin osallistujilla, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin jo nuorina.

Tulokset viittaavat siihen, että pitkään jatkuva vähäinenkin tupakointi altistaa sairauksille ja lyhentää elinikää. Tähän viittaavat myös passiivista tupakointia koskevat tutkimukset: ympäristön tupakansavulle altistuvien on havaittu sairastuvan muun muassa syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä hengityssairauksiin.

Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Miehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin pitää epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, mitkä syövät ovat Suomessa yleisimpiä ja tappavimpia ja millaisista oireista ne voi tunnistaa.

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja