Mainos

Tupakoivien vaihdevuodet alkavat aikaisemmin

Tuore tutkimus vihjaa, että tupakointi saattaa aikaistaa naisten menopaussin eli vaihdevuosien alkamista. Yhteys näkyy varsinkin pitkään ja paljon tupakoineilla.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 116 000 naisen 22-vuotiseen seurantaan vuosina 1989–2011.

Verrattuna ikänsä savuttomina olleisiin tupakoivien vaihdevuodet alkoivat noin kaksi kertaa todennäköisemmin ennen 45. ikävuotta. Mitä pidempään ja enemmän nainen oli tupakoinut, sitä enemmän yhteys voimistui.  

Yhteys näkyi myös naisilla, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin, mutta se oli selvästi pienempi. Jos tupakoinnin oli lopettanut jo alle 25-vuotiaana, yhteyttä ei näkynyt lainkaan.

Aiempien tutkimusten perusteella varhain alkava menopaussi saattaa olla merkki suurentuneesta vaarasta sairastua aikuistyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. On mahdollista, että tupakointi selittää myös osan näistä yhteyksistä.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Pasi lopetti tupakoinnin kertalaakista – ”Kun ei ota enää kunnolla eteen, se pistää vähän harkitsemaan” 

Mieskunnon ylläpito toimi Pasi Sorjosella hyvänä motivaattorina tupakoinnin lopettamiseen.

10:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.