Mainos

Väestön ikääntyessä vaikeahoitoisten haavojen määrä kasvaa – hintalappu yksistään HYKS:in alueella jopa 40 miljoonaa

HUS:ssa on aloittanut helmikuun alussa toimintansa Haavakeskus. Vastaavanlainen keskus on toiminnassa jo Tampereella. Perusteilla haavakeskuksia on myös Ouluun ja Kuopioon yliopistollisten sairaaloiden yhteyteen.

Väestön ikääntyessä myös vaikeasti hoidettavien haavojen määrä todennäköisesti kasvaa.

Haavakeskuksen tavoitteena on sujuvoittaa kroonisista haavoista kärsivien potilaiden hoitoa, tiivistää hoitoketjuja, yhtenäistää hoitokäytäntöjä sekä lisätä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välistä yhteistyötä ja konsultaatiotoimintaa.

Haavojen hoito maksaa yksistään HYKS:n alueella 20-40 miljoonaa euroa vuodessa. Säästöä ja kustannusten nousua pyritään hillitsemään ja jopa pysäyttämään uuden ohjeistuksen myötä.

– Haavapotilaille ollaan luomassa yhdessä haavapotilaiden hoitoon osallistuvien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa yhtenäiset hoitoketjut, joissa sovitaan työjaosta eri toimijoiden kesken, jotta hoidon porrastus toteutuu järkevästi, sanoo Heli Lagus, HUS:n plastiikkakirurgian vt. osastonlääkäri.

– Lisäksi hoitoketjussa annetaan selkeät ohjeet, milloin ja kuinka kiireellisesti potilaat tulisi lähettää erikoissairaanhoitoon, jotta potilaat saisivat hoitoa oikeaan aikaan oikeassa paikassa

Hankalasti hoidettavien haavojen taustalla on monenlaisia syitä.

– Yleisimmät syyt liittyvät verenkiertoon esimerkiksi valtimoahtaumaan tai turvotusta aiheuttavaan laskimo- tai imutievajaatoimintaan. Diabetes eli sokeritauti aiheuttaa valtimoahtaumaa, sekä hermojen toimintahäiriötä, mitkä saattavat aiheuttaa pienten lihasten surkastumista ja sitä kautta virheasentoja, kertoo Lagus.

Virheasennot johtavat kuormitukseen normaalista poikkeavalle alueelle ja altistavat haavalle.

Hankalien haavojen diagnostiikka ja hoito vaativat monen eri erikoisalan ja usean eri ammattiryhmän erityisosaamista ja yhteistyötä. Väestön ikääntyessä myös kroonisten haavojen määrä kasvaa.

– Iho ohenee ja haavan paraneminen hidastuu iän myötä, myös kaatumisia ja kolahduksia sattuu enemmän ja niistä syntyy helpommin haavoja. Vanhemmalla väestöllä on myös enemmän haavan paranemista hidastavia sairauksia ja lääkityksiä, sanoo Lagus.

Haavan paranemiseen vaikuttavat potilaan sairaudet ja niiden hoitotasapaino, esimerkiksi kortisoni haurastaa ja ohentaa ihoa ja hidastaa haavan paranemista. Tarvittaessa haavakeskus ottaa vastaan potilaita myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Hoitoon pääsee lähetteellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.