"Vaatii kuljettajalta usein enemmän kuin autolla ajaminen" – nämä viisi asiaa jokaisen mopoilijan tulee painaa kaaliinsa

Tästä tiedät, että mopo on viritetty 1:06
Kuuntele videolta! Tästä äänestä tiedät, että lapsesi mopo on viritetty. Olemassa ei ole "vähän viritettyä" mopoa, vaan mopo on aina joko laillinen tai laiton.

Koulujen alkaminen näkyy Liikenneturvan tiedotteen mukaan myös liikenteessä olevien mopojen määrässä. Se kannustaa erityisesti tuoreita mopoilijoita kertaamaan perusjuttuja ennen syksyn ensiliukkaita.

Liikenneturva muistuttaa, että pelkkä liikennesääntöjen tunteminen ei vielä tee mopoilusta turvallista, vaan siihen vaaditaan monipuolinen kattaus erilaisia taitoja.

– Mopon hallitseminen vaatii kuljettajalta usein enemmän kuin autolla ajaminen, Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo toteaa tiedotteessa.

– Nopeus on tärkein yksittäinen tekijä, jolla voi säädellä turvallisuutta, Vuoristo jatkaa.

Suunta on oikea

Vaikka mopoilijoiden onnettomuudet ovat olleet laskussa, paljastavat tilastot, että kolmen viime vuoden aikana mopoilijoiden henkilövahinkojen tapahtumapaikkana on ollut risteys joka toisessa tapauksessa.

– Kyse ei ole pelkästään väistämissääntöjen osaamisesta. Risteyksissä on osattava arvioida muun muassa muiden ajoneuvojen nopeuksia ja etäisyyksiä, Vuoristo tarkentaa.  

Missä on mopon paikka?

Vuoristo huomauttaa, että sopivien väylien valinta korostuu mopoillessa. Reittivalinnassa tulee huomioida nopeusrajoitukset, liikennemäärät sekä juuri sillä hetkellä vallitsevat olosuhteet.

Mopolla on ajettava ajoradan oikeassa reunassa. Niin reunassa kuin se on omaa tai muiden turvallisuutta vaarantamatta mahdollista, esimerkiksi pientareella, jos liikutaan taajaman ulkopuolella. Pyörätielle mopolla saa mennä ainoastaan siinä tapauksessa, että se on erikseen sallittu ja liikennemerkillä osoitettu.

Kunnon kypärä on mopoilijan tärkein turvavaruste

Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen kiittelee tiedotteessa mopoilijoita kypärän tunnollisesta käyttämisestä.

– Nuoret ovat fiksuja. Mopoilijoilla on kypärä päässään lähes sataprosenttisesti, Savolainen toteaa viitaten Liikenneturvan tekemiin seurantoihin.

Savolainen kuitenkin muistuttaa, että se ei riitä, että kypärä on päässä. Sen on oltava päässä oikealla tavalla.

– Kiinnityshihnoja näkyy toisinaan liian löysällä tai jopa auki. Jotta kypärä suojaa, sen tulee olla asianmukainen, sopivan kokoinen ja kunnolla kiinnitetty, Savolainen kertoo.

Asiallisen ja oikein kiinnitetyn kypärän lisäksi mopoilija voi parantaa turvallisuuttaan kunnollisilla ajohanskoilla sekä -kengillä ja pukeutumalla muutenkin asianmukaisesti. Oikeanlainen vaatetus suojaa sekä huonolta keliltä, mutta myös onnettomuuden sattuessa.

Liikenneturvan viisi vinkkiä turvalliseen mopoiluun

  1. Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä. Ota huomioon muut tielläliikkujat.
  2. Käytä kypärää ja kiinnitä hihna kunnolla. Myös matkustajan on käytettävä kypärää.
  3. Tunne kulkupelisi: Mopon hallinta vaatii kuljettajalta ajotaitoa ja harkintaa.
  4. Aja ennakoiden: Valitse nopeus tilanteen mukaan, tarkkaile kokonaistilannetta ja pidä turvaväli.
  5. Aja vain selvinpäin. Rattijuopumus on rikos myös mopolla ajettaessa.

Lähde: Liikenneturva 

Lue myös:

    Uusimmat