Vaatelainaamo mahdollistaa huippudesignerien vaatteet myös tavallisille tallaajille

Miltä kuulostaisi suuri, jaettu vaatekaappi? Helsingissä toimivan Vaatelainaamon avulla omaa garderobia voi laajentaa. Idea on keksitty naapurimaa Ruotsista.

Helsingissä toimiva Vaatelainaamo toimii maksullisen kirjaston tavoin. Lainaamoon ostetaan jäsenyys, ja tämän jälkeen vaatteita voi lainata vaikkapa joka viikko. Jäsenyysmalleja on useita, ja ne kestävät yleensä kuusi kuukautta kerrallaan, mutta myös lyhyempi jäsenyys on mahdollinen. Vaatelainaamoa pyörittävät Liisa Jokinen ja Hertta Päivärinta. Molemmat työskentelevät toimittajina, ja lisäksi Jokinen tunnetaan Hel-Looks -tyylisivuston perustajana. Ajatus Vaatelainaamoon syttyi länsinaapurin esimerkistä.

– Liisa oli nähnyt Ruotsissa vaatelainaamoja. Mietimme, että vaatteiden lainaamo olisi kiva idea ja jotain sellaista, mitä itse haluaisi käyttää. Meillä oli molemmilla hyvät kontaktit suomalaisiin suunnittelijoihin, joilta pyysimme vaatteita lainaamoon, Hertta Päivärinta kertoo.

– Vaatelainaamo toimii sponsoriperiaatteella, eli kaikki vaatemerkit antavat vaatteet Vaatelainaamon käyttöön. Vastineeksi he saavat näkyvyyttä vaatteilleen, hän jatkaa.

Vaatelainaamo on toiminut nyt kaksi ja puoli vuotta, ja nykyisin sen toimipiste sijaitsee Helsingin Kiseleffin talossa.

Vaate on lainaajan vastuulla

Vaatelainaamossa on tällä hetkellä vaatteita noin 40–50 eri suomalaismerkiltä. Rekeiltä löytyy muun muassa Ivana Helsingin ja Samujin vaatteita. Ajatus suuresta, jaetusta designer-vaatekaapista on houkutteleva. Mutta mitä tapahtuu silloin, jos lainaa monen sadan euron vaatteen ja sen päälle lentääkin juhlissa punaviinit? Päivärinta sanoo, että asiakas on vastuussa vaatteesta.

– Joskus sattuu tietysti vahinkoja. Lainaaja joutuu lunastamaan vaatteen itselleen, jos se on näkyvästi tärveltynyt. Tämä on kuitenkin aika harvinaista. Kyllä me naiset osaamme pitää omistakin vaatteistamme aika hyvää huolta, Päivärinta toteaa.

Tuotteet pitää palauttaa täysin huollettuina. Suuri osa lainaamon vaatteista vaatii pesulapesun.

Vaatelainaamon vaatteet sopivat arkeen

Vaatteita lainataan esimerkiksi erilaisiin erityistilaisuuksiin. Päivärinta ei ainakaan tiedä, että Tampereen itsenäisyyspäivän vastaanotolle olisi menossa heidän vaatteitaan. Vaatelainaamo eroaa perinteisistä pukuvuokraamoista juuri sillä tavalla, ettei valikoimasta löydy iltapukuja.Valikoimaan ei kuulu myöskään todella tavallisia vaatteita kuten farkkuja ja t-paitoja.

– Vaatelainaamon toiminta perustuu trendien seuraamiseen. Emme näe, että arki- ja juhlapukeutumisessa pitäisi olla kovin suurta eroa, vaan vaatteemme sopivat molempiin.

Lainaamon vaatteissa on Päivärinnan mukaan aina jokin erityinen juju, joka tekee niistä erityisiä ja massasta poikkeavia. Omistajat valitsevat osan lainaamon vaatteista, mutta Vaatelainaamo on tyytyväinen kaikista niistä vaatteista, joita he ovat saaneet suomalaisilta brändeiltä.

– Mukaan valitut brändit ovat niin hyviä, että kaikki heidän vaatteensa sopivat meille, Päivärinta sanoo.

Lainaamon vaatteita päivitetään ajan hengen mukaisiksi, ja välillä osa vaatteista päätyy myyntirekeille. Ajattomimmat vaatteet kuitenkin pysyvät Vaatelainaamon valikoimissa pitkään.

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja