Mainos

Vaasan TV-talon saunaratkaisu

Saunan lauteilta avautuu näköala Pohjanlahdelle. Rakentajat ovat tyytyväisiä äänestysten tuloksiin.


Vaasan TV-talon saunaksi valittiin selvällä enemmistöllä vaihtoehto Helmi-muoto. Lauteiden perusmalli on nimeltään Helmilauteet ja ne on täällä muotoiltu kuppimaiseksi.

Saunassa on tärkeää kunnollisen lämmöneristyksen lisäksi kosteuden pitäminen poissa rakenteista ja hyvä tuuletus. Alumiinipintojen saumat on teipattava huolellisesti vesihöyryn pitämiseksi löylytilan puolella, oli folio sitten irrallinen tai kiinnitetty lämmöneristeeseen. Paneelin takana on oltava riittävä tuuletusrako, joka on täällä saatu aikaan pystyrimoituksella. Ilma pääsee esteettä kiertämään alhaalta ylös.

Lauteille ja kiukaalle on valmistettava hyvät kannattimet. Niiden tulee kiinnittyä runkorakenteeseen: esimerkiksi kiuasta ei saa milloinkaan kiinnittää paneeliin, kuten valitettavasti näkee edelleenkin usein tehtävän. Tarvittaessa uretaanieristeeseen leikataan sopivan kokoinen aukko kannatinta varten. Aukon sivut ja pohja on teipattava tiiviisti alumiinipaperilla ja -teipillä, ettei höyry pääse sitäkään kautta rakenteisiin.

Saunan katto ja seinät ovat lämpöpuuta, lauteet ovat luonnonhaapaa. Erikoisuutena on kiukaan takana oleva, graniitista tehty taulumainen alue kehyksineen. Itse vuolukivikiuas sulautetaan lauteisiin erityisillä integrointikivillä, löylykippo on valaistu alhaalta päin. Valokuituvaloja on käytetty runsaasti esimerkiksi graniittiseinän reunoilla ja lauteiden takana. Alemmas asennettavat kuidut ovat muovia, ylempänä käytetään paremmin saunan kuumuutta kestävää lasikuitua.

Kokonaisuuden kruunaa erikoistilauksesta teetetty satiinilasipintainen ovi. Sen yläosassa on kirkas, pyöreä alue ja kun pesuhuoneen vastakkaisella seinällä johtaa pukuhuoneeseen vastaavanlainen ovi, näkymä löylytilasta on avoin aina merelle asti.

TV-taloa on rakennettu julkisuuden valokiilan kirkkaimmassa kohdassa. Asuntomessualue on vaasalaisten sunnuntaikävelyjen suosikkikohde ja TV-talo tietenkin sen kiinnostavimpia katseltavia. Haittaa heistä ei ole ollut – vain ahtaalla kadulla on sattunut joskus hankalia tilanteita liikenteen takia.

– Suurempi vaara tässä on se, että työt viivästyvät, jos jää jokaisen kanssa juttelemaan, naureskelee rakentaja Jarmo Uutela.

– Totta kai me osasimme varautua alusta pitäen siihen, että tämä on hyvinkin julkinen rakennuskohde.

Äänestysten aika on nyt ohi. Aiheuttiko tulosten odottelu ja niiden saaminen tulevissa asukkaissa jännitystä ja tunnekuohuja?

– Alussa ehkä enemmän. Näin jälkikäteen ajatellen jotkin vaihtoehdot olivat aika hurjia. Eniten jännitti ehkä pohjaratkaisun tulosta odotellessa, sillä mukana oli sellainenkin vaihtoehto, jossa oli kuusi huonetta – ja me tulemme kuitenkin asumaan täällä pääasiassa kahdestaan. Voittajaksi osoittautui sitten meille paras vaihtoehto, Uutela ja Suzanna Mäkynen tuumaavat.

Kaikkea ei myöskään osattu alkuvaiheessa ennakoida. Yhtenä vaihtoehtona oli sellainenkin pohjaratkaisumalli, jossa olisi rakennettu kadun puolelta täyteen ja sisäpiha olisi jäänyt meren puolelle.

– Vasta nyt olemme todenneet, että se olisi ollut rakentamisen kannalta melkein mahdoton tilanne, Uutela puistelee päätään.

– Talo olisi pitänyt rakentaa meren puolelta. Toteutuneessa ratkaisussa puolestaan olemme voineet käyttää pihaa apuna koko rakentamisen ajan.

Vapaa-ajan ongelmia ei ole ollut:

– Olemme tehneet itse todella paljon – täällä on vietetty joka ilta ja viikonloppu. Ja mitä enemmän täällä on aikaa vietetty, sitä enemmän tästä on jo tullut oma talo, rakentajat vakuuttavat.

Valkeakosken TV-talon äänestykset jatkuvat

Vaasan TV-talon kohdalla yleisöäänestykset ovat päättyneet, mutta vuoden 2009 Valkeakosken asuntomessujen TV-talon kohdalla ollaan vasta päästy kunnon vauhtiin. Vuorossa ovat nyt laatoitusratkaisut, joiden vaihtoehtoihin voitte käydä tutustumassa osoitteessa www.tvtalo.fi.

Äänestysaikaa on 5. toukokuuta kello 21 saakka. Kannattaa muistaa, että kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan taas matkalahjakortteja!

Lisätietoja:

(JKA 2.5.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.