Vaasan seudulla joulun "lumitykki" – kuvat näyttävät, miten autot peittyvät lumikuorrutuksen alle

Tältä näyttää jouluviikonlopun ja uudenvuoden sää 3:44
Katso, mitä meteorologi sanoo Vaasan lumitilanteesta.

Koko Suomessa vietetään joulua valkoisen maan ympäröimänä.

Vaasan seudulla on satanut tänään voimakkaasti lunta. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että vuorokauden aikana lunta on tullut 44 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Hannu Vallan mukaan kyseessä on Perämeren kosteuden ja kylmän ilmamassan aiheuttama "lumitykki". Hän sanoo, että lumisade taukosi jo kertaalleen ennen kolmea iltapäivällä.

–  Sitten siinä oli muutama tunti taukoa, kertoo Valta STT:lle.

Perämereltä tullut pitkä ja kapea lumikuuro kuitenkin palasi. Valta sanoi illalla seitsemän aikaan, että viiden jälkeen kokonaislumimäärä on noussut 55:stä 62 senttimetriin.

–  Lumitykiksikin voi sanoa, hän kertoo.

Lumisade jatkuu yhä sakeana Perämeren rannikolla. Ennusteen mukaan lumisade heikkenee yön aikana.

Vuonna 2016 Merikarvialla satoi lunta noin 73 senttimetriä vuorokaudessa, mikä on Suomen ennätys.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Lunta Vaasassa.
Vaasassa monet autot ovat saaneet lumikuorrutuksen.

Lunta Vaasassa.
Lunta on kertynyt runsaasti niin ajoväylille kuin torillekin.

Koko Suomi valkoisena

Tänä vuonna koko Suomessa on valkoinen joulu. Perämeren rannikon lisäksi jouluaattona on satanut paljon lunta esimerkiksi Ahvenanmaalla Jomalassa ja Pohjois-Lapissa Inarissa.

Lumisade jatkuu lähivuorokauden aikana Perämeren rannikon lisäksi Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomen saaristossa.

Muualla sataa Vallan mukaan lähinnä heikkoa, kevyttä pakkaslunta.

– Idässä on tällä hetkellä selkeimmät alueet, Valta sanoo.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo Twitterissä, että viimeksi koko maassa oli valkoinen joulu vuonna 2018.

Akaassa sattui kaksi ketjukolaria

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan maakunnissa on voimassa varoitukset huonosta ajokelistä. Pohjanmaan maakunnassa varoitetaan vaarallisesta ajokelistä. Näillä alueilla ajokeli on huono lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Akaassa Pirkanmaalla Lempääläntiellä sattui jouluaattona kaksi ketjukolaria. Pelastuslaitos sai hälytyksen tehtävästä hieman ennen yhtä päivällä. Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan ensin sattui neljän auton ketjukolari, jossa loukkaantui kaksi ihmistä. Kaikki osalliset pääsivät omin avuin ulos autoista ja ensihoito tarkasti heidän vointinsa tilannepaikalla.

Palomestari Jari Hiltunen Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta kertoi, että noin 300 metrin päässä ensimmäisestä onnettomuuspaikasta sattui toinen ketjukolari. Tässä kolmen auton peräänajossa loukkaantui lievästi yksi ihminen.

– Liukasta siellä on, liukkaudesta ja tilannenopeudesta onnettomuudet ovat varmaan jollain lailla aiheutuneet, Hiltunen arvioi STT:lle.

Yhteensä onnettomuuspaikoilta vietiin jatkotutkimuksiin kaksi henkilöä, ja neljä henkilöautoa romuttui ajokelvottomiksi.

Lue myös:

    Uusimmat