Vaasan nuuskabisnekseen tuupannut lauttayhtiö ei ole tuottanut kaupungille tuloja vielä: "Toiminta on kehittynyt hyvin"

Sammuuko savuke, nouseeko nuuska? 7:34

Vaasan kaupungin puoliksi Uumajan kanssa omistama NLC Ferry Ab Oy -varustamoyhtiö ei ole toistaiseksi tuonut suoria tuloja Vaasan kaupungille.

Video: Erityisesti nuorten parissa kasvanut nuuskaamisen suosio on herättänyt huoleta.

Esimerkiksi Wasalinen toimintaa pyörittävä yhtiö nousi julkisuuteen, kun yrityksen toimialaan paljastui kuuluvan myös nuuskakauppa matkustajille Uumajassa sijaitsevasta puodista. Suomalainen kunta teoriassa siis tienaa nuuskan myynnillä.

Tienaaminen on kuitenkin tässä vaiheessa vielä teoreettista. Vaikka yrityksen liiketoiminnan tulos oli viime vuonna 1,8 miljoonaa euroa, ei tuloksesta ole koko yrityksen olemassaoloaikana tuloutettu yhtään euroa tai kruunua kummallekaan kunnalle.

Alkuvuodet persnettoa

Kukkaron nyörit ovat pysyneet tiukalla, koska vuonna 2013 perustetun varustamon toiminta oli alkuvaiheessa tappiollista. Yritys tuotti voittoa ensimmäisen kerran vuonna 2015.

– Yhtiöstä ei ole osinkoina tai muina maksuina tuloutettu kunnille yhtään mitään. Tulos on käytetty aiempien tappioiden kattamiseen, kertoo Vaasan kaupungin konserni- ja kehitysjohtaja Jan Finne.

Kunnat toki tienaavat varustamolla välillisesti jo nyt. Vaasa ja Uumaja omistavat yhdessä satamayhtiön, johon varustamo suorittaa tavanomaiset satamamaksut. Lisäksi muun liiketoiminnan tapaan esimerkiksi työntekijöiden palkoistaan maksamat verot ja muu liikenteen aikaansaama toimeliaisuus kartuttaa kuntien kassaa.

Yritys kuljetti viime vuonna lähes 200 000 matkustajaa, yli 44 000 kulkuneuvoa ja huomattavan määrän rahtia.

Tulevaisuudessa rahat sataman kehitykseen

Pitkällä aikavälillä, kun tappiot taseessa on saatu kuitattua, olisi tulosta kuitenkin Finnen mukaan tarkoitus suunnata toiminnan kehittämiseen. Yrityksen tulos ja liikevaihto onkin ollut tasaisesti kasvavaa, joten tavoite lienee tulevaisuudessa saavutettavissa.

– Toiminta on kehittynyt hyvin, Finne myöntää.

Tulos käytettääisiin hänen mukaansa laivaliikenteen laajempaan kehittämiseen ja satama-alueen infrastruktuurin ylläpitoon ja parannuksiin.

– Kunnat näkevät tämän laajan infrahankkeena, Finne kuvailee kuntien yhteisyrityksen toimintaa.

Nuuskakauppa tyrmistytti

Kuntien käymä nuuskakauppa on herättänyt keskustelua, ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tupakkatyöryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksala ehti jo tuomita kunnan toiminnan laittomaksi. Hänen mukaansa Vaasan toiminta rikkoo kuntalain asettamaa väestön terveyden edistämisen velvoitetta vastaan. Myynnin on kritisoitu kohdistetun juuri suomalaisiin.

Kunnan edustajat puolustautuivat sillä, että kauppaa käydään joka tapauksessa, ja nyt kauppa olisi paremmin valvonnan piirissä.

Nuuskan myynti on kielletty Suomessa. Yksityishenkilöt saavat kuitenkin rajatusti tuoda nuuskaa ulkomailta omaan käyttöönsä. Käytännössä nuuskaa tuodaankin Suomeen Ruotsista. Rajoituksista huolimatta nuuskan salakuljetus Suomeen on laajahkoa ja luvatonta kauppaa käydään muun muassa sosiaalisessa mediassa. Yhä useampi myös käyttää nuuskaa.  

Lue myös:

    Uusimmat