Väärentäjät työllistävät apteekkeja

Reseptiväärennökset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Apteekille reseptitehtailijoista koituu harmia, mutta tarkkanäköisyys palkitaan: suurin osa väärentäjistä jää toimistaan kiinni.

Apteekkari Bengt Mattilan mukaan reseptiväärennökset koskevat etupäässä rauhoittavia lääkkeitä. Väärennöksiä tehtaillaan yleisimmin kahdella tavalla.

− Yksi keino väärentää reseptejä on varastaa reseptilomakkeita ja kirjoittaa niihin. Apteekissa tämä on aika helppo huomata, sillä reseptin kirjoittamisessa on tiettyjä sääntöjä.

− Toisekseen tietokoneella voi olla aika helppoa tuottaa reseptilomakkeita. Mutta niissäkin väärentäjä tekee usein tiettyjä virheitä, Mattila kertoo.

Toisen ongelmaryhmän muodostaa ihmiset, jotka käyvät eri lääkäreiden pakeilla hakemassa samaa reseptiä. Tässä tapauksessa ei vielä puhuta väärennetystä lääkemääräyksestä.

− Kyseessä ovat aidot reseptit, jotka apteekki on velvollinen käsittelemään. Rikoksesta puhutaan vasta siinä vaiheessa, jos reseptejä ryhtyy skannaamaan.

Väärentäjä jää nalkkiin

Ovatko apteekit täysin voimattomia väärentäjien ja lääkkeiden väärinkäyttäjien edessä? Bengt Mattila myöntää, että nykytilanne on apteekkien kannalta melkoinen riesa.

Siitä huolimatta apteekit pystyvät kontrolloimaan väärentäjiä ja reseptien hamstraajia verrattain hyvin. Kuten alussa mainittiin, ammattilainen tunnistaa useimmiten reseptiväärennöksen.

− Näissä tilanteissa apteekki pyrkii ottamaan yhteyttä lääkäriin, jonka nimeä reseptissä on käytetty varmistaakseen, onko hän kirjoittanut lääkemääräyksen. Jos vastaus on kieltävä, apteekkari sopii lääkärin kanssa, miten asiassa edetään.

− Lääkäri päättää, tehdäänkö tapauksesta poliisitutkinta. Näin tapahtuu 99 prosentissa tapauksista, Mattila sanoo.

Nykyajan viestintäteknologia mahdollistaa myös sen, että tieto reseptiväärennöksestä välittyy nopeasti muihin apteekkeihin.

− Näin seuraava apteekki osaa olla helpommin varuillaan. Varsinkin kun kyseessä on skannattu resepti, niitä saattaa olla liikkeellä paljon.

Tulevaisuuden elektroniset reseptit

Tulevaisuudessa reseptimääräykset on tarkoitus hoitaa niin, että lääkäri lähettää reseptin omalta tietokoneeltaan suoraan reseptikeskukseen, josta apteekki käy noutamassa sen. Malli on ollut rakenteilla jo kymmenen vuotta, ja sen pilotti on parhaillaan testauksessa Turun alueella.

− Jos potilas kieltäytyy elektronisesta reseptistä, lääkäri voi kieltäytyä määräämästä tälle lääkettä, Mattila kuvaa visioita, jotka ovat toistaiseksi keskustelun tasolla.

Elektroninen resepti vähentäisi oleellisesti reseptien väärennysmahdollisuutta. Käytännöllä on kuitenkin omat haasteensa.

− Esimerkiksi kun käsitellään arkaluontoista materiaalia elektronisessa muodossa, pitää olla varma, ettei tieto pääse missään vaiheessa vuotamaan, Mattila mainitsee.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja