Yaran tehtaalla Uudessakaupungissa sattunut ammoniakkivuoto on tukittu – "Kaasupilvi on haihtunut"

Uudessakaupungissa Yaran lannoitetehtaalla sattui aamulla ammoniakkivuoto, jonka takia pelastuslaitos kehotti ihmisiä välttämään alueella liikkumista.

Vuodosta annettu vaaratiedote peruttiin ennen aamukymmentä. Pelastuslaitos tiedotti yhdeksän jälkeen, että vuoto oli saatu tukittua.

Pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto kertoo, että vaaratiedote annettiin varotoimenpiteenä, sillä esimerkiksi tuulensuunnasta ei heti ollut tietoa.

– Tuulensuunta varmistui kuitenkin otolliseksi, eli tuuli puhalsi merelle päin, Virto sanoo.

Merelle suuntaavan ammoniakkipilven takia myös alusliikennettä merellä rajoitettiin hetkellisesti.

– Kaasupilvi on nyt haihtunut, ja sitä myös laimennettiin, Virto kertoo.

Virto kertoo, että kaksi vuodon läheisyydessä ollutta tehtaan työntekijää vietiin tarkastettavaksi varotoimena, mutta tiedossa ei ole henkilövahinkoja.

Vuoto tapahtui aamulla kello kahdeksan jälkeen. Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka paljon ammoniakkia ehti vuotamaan.

Tehtaan toimitusjohtaja Tommi Hevonoja kertoi aiemmin STT:lle, että vuoto sattui ammoniakkivaunun purkutilanteessa. Purkuputkesta purkautui nestemäistä ammoniakkia, mikä aiheutti höyrystymistä. Ammoniakkipilvi sekoittuu ilmaan, laimenee ja haihtuu. Tehdas selvittää vuodon syytä.

Ammoniakkikaasu on väritön, pistävän hajuinen kaasu, joka aiheuttaa ihmisille hengitys- ja ärsytysoireita. Lyhytkin altistus voi olla hengenvaarallista. Ammoniakki on myrkyllistä myös meren eliöstölle. Ammoniakki voi muodostaa räjähtävän kaasuseoksen ilman kanssa.

Ammoniakkia käytetään muun muassa lannoitteiden valmistuksessa, kylmävarastoissa ja tekojääradoilla.

Lue myös:

    Uusimmat