Mainos

Vaarallisempaa kuin tupakointi – yksinäisyys koskettaa yhä useampaa

Epäterveellisiä elämäntapoja pidetään suurimpina terveysriskeinä. Yksi yleinen tunne nousee kuitenkin näiden riskitekijöiden yläpuolelle.

Yksinäisyyden on todettu vaikuttavan haitallisemmin ihmisen terveyteen kuin vaikkapa tupakointi tai korkea verenpaine, kertoo Stanfordin yliopiston tutkija Emma Seppala. Aiheesta kirjankin julkaissut tutkija uskoo, että sosiaalisilla kontakteilla on merkittävä vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Yhä useampi kokee yksinäisyyttä

Viime vuonna Raha-automaattiyhdistyksen RAY:n teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret aikuiset kokevat itsensä kaikkein yksinäisimmiksi. Tutkimukseen vastanneista reilu kymmenen prosenttia kertoi kokevansa usein yksinäisyyttä.

Yksinäisyys koskettaa myös vanhempaa ikäpolvea. Arvioiden mukaan Suomessa on jopa 300 000 yksinäistä yli 65-vuotiasta henkilöä. Yksinäisyyttä voi kokea monin tavoin, mutta yleisin syy yksinäisyyden kokemiseen löytyy juttukaverin puuttumisesta. Usea yksinäinen kokee, ettei heillä ole ketään, jolle puhua henkilökohtaisista ongelmistaan.

Sosiaalisten kontaktien puute linkittyy vahvasti ahdistuneisuuteen, unihäiriöihin, masennukseen ja syrjäytymiseen. Sen sijaan hyvän sosiaalisen verkoston omaavat ovat tutkitusti iloisempia, elävät pidempään ja parantuvat nopeammin sairauksista. He ovat myös kokonaisvaltaisesti terveempiä ja kokevat itsensä elinvoimaisimmiksi.

Yksikin hyvä ystävä riittää

Terveys ei kuitenkaan ole yhteydessä ystävien määrään. Positiiviset vaikutukset ilmenevät, kunhan ihmisellä on lähellään edes yksi henkilö, jolle hän tuntee voivansa pystyä puhumaan luottamuksella. Henkilö voi olla niin ystävä kuin sukulainenkin. Myös lemmikit voivat lievittää yksinäisyyttä. 

Sosiaalisten kontaktien luominen ei ole kuitenkaan helppoa, varsinkaan jos elämä on täytetty muilla asioilla. Erityisesti stressi saa meidät ajattelemaan monesti vain itseämme ja pärjäämistämme, jolloin muiden ihmisten huomioiminen vähenee.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että ympärillämme olevat ihmiset vaikuttavat huomattavasti terveyteemme. Esimerkiksi pienet ystävälliset teot antavat paljon muille, mutta ennen kaikkea itsellemme.

Miten vanhusten yksinäisyyttä voisi lieventää? Seniorit vastaavat:

Lähteet: Techinsider, Ray

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.