Vaarallinen syöpä yleistyy vauhdilla – näin pienennät riskiä sairastua!

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, johon sairastumisten odotetaan puolitoistakertaistuvan lähivuosina.

Vuonna 2012 uusia tapauksia todettiin 1322, joista niukka enemmistö miehillä. Vuoteen 2020 mennessä sairastuneita arvioidaan olevan noin 2000 vuosittain. Melanooman uskotaan yleistyvän erityisesti yli 65-vuotiailla (etenkin miehillä) ja alle 65-vuotiailla naisilla. Se on myös yksi nuorten naisten yleisimmistä syövistä.

Syy sairastumisiin on aurinkokäyttäytymisessä. Arvioiden mukaan jopa 95 prosenttia tapauksista olisi ehkäistävissä paremmalla auringolta suojautumisella. Auringossa poltettu iho tai äkillinen suuri annostus UV-säteilyä esimerkiksi loman aikana voi kostautua vasta vuosien, jopa vuosikymmentenkin päästä syöpänä. Erityisen haitallista on lapsuuden ja nuoruuden aikana syntyneet polttamat.

Keski-ikäisten naisten sairastumista melanoomaan muita useammin voisi selittää se, että he ovat olivat nuoria 80-ja 90-luvuilla, kun voimakas rusketus oli muotia ja matkailu etelän aurinkoon ja solariumit yleistyivät.

Väestön ikääntyminen selittää sen, miksi yhä useampi yli 65-vuotias sairastuu.

Melanooma lähettää jo varhaisessa vaiheessa etäpesäkkeitä, ja on siksi ihosyövistä vaarallisin. Etäpesäkkeitä lähettäneen taudin hoitotulokset ovat edelleenkin huonoja, vaikka kuolleisuuden odotetaankin vähenevän.  Noin joka viidennellä potilaalla melanooma uusiutuu.

Vuonna 2012 melanoomaan kuoli 209 ihmistä, 128 miestä ja 81 naista. Kaiken kaikkiaan sairastuneista viiden vuoden päästä on elossa noin 90 prosenttia.

Lähde Syöpäjärjestöt/ ylilääkäri Liisa Pylkkänen

Melanoomapotilas käännytettiin kotiin terveenä

Mikael Englundin oma epäily sai poistattamaan ikävän näköisen ihomuutoksen. Mikaelin havahduttava tarina kerrottiin Huomenta Suomessa viime kesänä – katso!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja