Vaaniiko rakkaushuijaus deittipalstalla?

Keskusrikospoliisin internetsivuilla kerrotaan useista internetissä leviävistä huijausyrityksistä. Myös rakkaushuijaukset ovat yleisiä. Keskusrikospoliisin mukaan yksi huijausmuoto internetissä ovat nimittäin petolliset nettirakkaat.

– Meidän on toki vaikea sanoa huijausyritysten yleisyyttä, mutta meille tulee viikoittain ilmoituksia rakkauspetoksista, joissa on sitten menetetty rahaa, kertoo Keskusrikospoliisista rikoskomisario Jussi Hyysalo.

Internetin keskustelu- ja seurustelupalstoilla syntyneissä suhteissa saattaa huijauksen kohteena oleva osapuoli rakastua oikeasti. Hyysalo muistuttaa, että tällaista toimintaa on ollut jo vuosikymmeniä, missä joku yrittää rakkauden sijasta löytää vain vastapuolen rahat.

– Yleinen lähtökohta on, että fyysisesti ei olla tavattu. Sitten kun halutaan tavata, niin on helppo pyytää rahaa. Kyllä niissä viesteissä etsitään juuri niitä ihmisiä, joilla on tietty elämäntilanne ja jotka näihin viesteihin sitten lankeaa. Tarjotaan luotettavuutta, jonka kautta päästään sitten rahoihin käsiksi, Hyysalo kuvailee.

Internetissä kaksoistodellisuus voi olla arkea

Internetdeittailussa saa aina olla varovainen, oli kyseessä sitten nuori tai aikuinen, muistuttaa Varsinais-Suomen poliisilaitoksen nettipoliisi, vanhempi rikoskonstaapeli Ville Lahti.

– Riski täytyy tiedostaa aina internetissä, liikkui sitten deittipalstoilla tai muilla sosiaalisen median alustoilla. Internetissä tapaamasi henkilö voi aina olla jotain muuta kuin se, mitä internetissä sanoo olevansa.

Sähköpostin avustuksella leviävät rakkauskirjeet ovat KRP:n Hyysalon mukaan se yleisin rakkaushuijaus, vaikka seuran hakupalstoillakin huijareita näkee.

– Tämähän ei ole uusi ilmiö. Näitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Usein sähköpostin kautta voi saada englanninkielisiä tai huonolla suomella kirjoitettuja viestejä yllättäen ja pyytämättä. Nehän ovat ne yleisimmät. Nettihuijareiden kansallisuus voi olla myös ikuinen arvoitus. Suomen sisälläkin voidaan harjoittaa rakkaushuijauksia netin välityksellä.

Kaikki eivät tietenkään internetin seurustelupalstoilla ole rahanahneita huijareita. Suurin osa on tavallisia ihmisiä, jotka etsivät seuraa. Näiden seuranhakijoiden keskelläkin voi olla silti ahdistelijoita tai muita, jotka voivat aiheuttaa ongelmia.

Nettipoliisi Lahden mukaan ongelmat liikkuvat lähes aina kohderyhmien sisällä.

– Nuorten kohdalla tarvitaan erityisesti tarkkuutta. Siellä netissä liikkuessa ei aina muisteta, että se mitä nettiin on laitettu, niin siellä se myös pysyy. Valtavana ongelmana on esimerkiksi nuorten keskuudessa se, että toinen osapuoli lähtee jakamaan intiimiä kuvaa nettiin, jolloin se leviää hallitsemattomasti.

Aikuiset nettisurffailijat taas ottavat merkittävästi vähemmän yhteyttä poliisiin jos internetin kautta kokee ahdistelua tai törkeyksiä.

– Mielikuvana minulla on, että aikuiset hoitavat internetissä syntyneitä ongelmatilanteita usein itse ja harvoin otetaan poliisiin asti yhteyttä.

Häpeä estää rikosilmoituksen

Lahden mukaan hyvin moni hoitaakin mahdolliset ahdistelutapaukset tai törkeydet ylläpitäjien kautta.

– Palveluja ja sivustoja on hyvin paljon nykyään. Sellainen huomio kyllä, että kun puhutaan ongelmista nettimaailmassa, niin lähtökohtaisesti suomalaissivustojen ylläpitäjien kanssa asioita on helpompi ehkä hoitaa kuin ulkomaisten, Lahti pohtii.

Myös Keskusrikospoliisista Jussi Hyysalo on epätietoinen keskustelu- tai seuranhakupalstojen ongelmista.

– Jos ei tee ilmoitusta poliisille, niin eihän se koskaan tule myöskään poliisin tietoon, mitä on tapahtunut. Usein voi olla niin, että sosiaaliset paineet ja se huijatuksi tulemisen tunne antaa sellaisen olon, että rikosilmoitusta ei tule tehdyksi.

Keskusrikospoliisin sivuilla on lisää tietoa eri huijauksista.Tästäpääset tutustumaan niihin.

Lue myös:

    Uusimmat