Tunnetuin deittihuijaus toimii vuodesta toiseen – MTV esittelee yleisimmät hahmot, joiden pauloihin langetaan

MTV Uutiset kokeili miltä Tinder näyttää 69-vuotiaan Tertun silmin 4:11
MTV Uutiset loi Tinderiin 69-vuotiaan Tertun profiilin. Katso videolta, minkälaisia viestejä Terttu sai.

Deittisovelluksissa voi tulla vastaan ihmisiä hyvin eri motiivein. Kun varallisuutta aletaan välittömästi kyselemään, on syytä olla varuillaan.

MTV uutisoi viime viikolla kokeilustaan, jossa luotiin Tinder-sovellukseen valeprofiili 69-vuotiaalle Tertulle.

Tertulle tuli lyhyessä ajassa tuhansia yhteydenottoja kaikenikäisiltä miehiltä. Osassa viesteistä kysyttiin välittömästi varallisuudesta tai omaisuudesta.

Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Kortelaisen mukaan yhteyttä ottaneiden miesten motiivit voivat erilaisia. Osa varallisuuden utelijoista voi olla suorittamassa rakkaushuijausta.

Tunnetuin huijaus toimii vuodesta toiseen

Rakkaushuijauksilla on pitkät perinteet sosiaalisessa mediassa. Perinteisimpiä rakkaushuijauksia on legendaarinen Amerikkalaiskenraali. Siinä amerikkalaiskenraalina esiintyvä huijari pyytää uhria lähettämään raha vedoten johonkin asiaan.

– Amerikkalaiskenraali-huijaus on edelleen suosituin. Se on yhtä suosittu kuin myyntiosastoilla muumimuki-huijaus, sanoo Kortelainen.

Kortelaisen mukaan amerikkalaiskenraalista on paljon erilaisia variaatioita, kuten laivanvarustaja, arkkitehti, timanttikauppias tai vaikka öljynporauslautan omistaja.

– Niitä on kaikenlaisia yrityksiä. Kaikkia yhdistää se, että huijari toimisi muka varakkaassa toimintaympäristössä, jossa varallisuutta olisi paljon.

Sokerideittailu

Varallisuutta kyselevien taustalla voi olla nykyään ilmiöksi noussut sugar dating eli sokerideittailu. Usein sokerideittailussa vanhempi mies, ”sugar daddy”, joka tapailee nuorempaa naista. Tertun tapauksessa kyseessä on sugar mama -ilmiö. Sokerideittailussa vanhempi henkilö tukee nuorempaa ihmistä taloudellisesti. Sokerideittailuun kuuluu usein seksi.

Kortelainen haluaa korostaa, että nuoria miehiä voi olla kiinnostanut Terttu hänen ikänsä takia.

– Kyseessä voi olla ihan vain milf-ilmiö eli nuoremmat miehet hakevat puhtaasti seksiseuraa varttuneemmista naisista.

Deittailukulttuuri siirtynyt sosiaaliseen mediaan

Facebook on edelleen yleisin paikka, mistä uhreja etsitään, mutta yhtä lailla huijarit metsästävät deittisovelluksissa.

– Facebookissa voi joutua ensiksi löpisemään niitä näitä, mutta deittisovelluksissa kuten, Tinderissä tiedetään heti millä asialla ollaan. Siellä voi tulla lemmenlurituksia paljon nopeammin, kertoo Kortelainen.

Kortelaisen mukaan varoitusmerkeiksi voi kuitenkin luokitella sen, jos heti aletaan kyselemään varallisuutta.

– Yleensä se menee enemmän Uuno Turhapuro -vitsien luokkaan, kun ensiksi kysytään pankkitilin saldoa. Se ei ole kovin hedelmällinen lähestymistapa.

Kortelainen muistuttaa, että keskustella saa niin paljon kuin haluaa, mutta rahaa ei kannata lähettää missään nimessä. Kortelainen antaa yksinkertaisen neuvon internetin deittikentällä oleville.

– Ei siellä voi tulla vastaan niin traagista kertomusta, että rahaa pitäisi lähettää. Silloin kun aletaan rahasta keskustelemaan, niin kannattaa lopettaa keskustelu.

Jos kuitenkin on jo erehtynyt laittamaan rahaa toiselle ja on tullut huijatuksi, tällaisissa tapauksissa on syytä olla poliisin yhteyksissä. Tapauksissa on usein kyse rahallisen menetyksen lisäksi huijauksesta tunnepuolella. Häpeän tunne voi saada ihmisen vaikenemaan asiasta.

– Mitä enemmän näitä tulee poliisin tietoon, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on selvitellä tapauksia, kertoo Kortelainen.

Katso ylhäällä olevalta videolta, mitä mieltä asiantuntija on Tertun saamista viesteistä Tinderissä!

Lue myös:

    Uusimmat