Äänten ostamista ja väärennettyjä allekirjoituksia – Saksa ei vakuutu Serbiasta

Saksa tuomitsi maanantaina Serbian vaaleista raportoidut sääntöjenvastaisuudet. Saksan ulkoministeriö ilmoitti, että niitä ei voida hyväksyä Euroopan unionin ehdokasmaalta.


Serbiassa äänestettiin sunnuntaina parlamentti- ja paikallisvaaleissa, mutta Saksan ulkoministeriön mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on raportoinut julkisten varojen väärinkäytöstä, äänestäjien pelottelusta ja äänten ostamisesta.

Presidentti Vucic julisti oikeistopopulistisen SNS-puolueensa voittaneen parlamenttivaalit.

Kansainvälisten tarkkailijoiden ryhmä kritisoi maanantaina Serbian sunnuntain vaaleja useista sääntöjenvastaisuuksista. Ulkomaalaiset tarkkailijat ilmoittivat havainneensa parlamentti- ja paikallisvaaleissa muun muassa äänten ostamista.

Tarkkailijaryhmässä oli edustajia esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöstä (Etyj).

– Vaalipäivä eteni sujuvasti, mutta sitä varjostivat yksittäiset väkivaltatapaukset ja toistuvat syytökset äänestäjien järjestämisestä tukemaan hallitsevaa puoluetta, tarkkailijat sanoivat.
 

Serbia jätti EU-jäsenhakemuksen vuonna 2009, ja sille myönnettiin EU:n ehdokasmaan asema vuonna 2012.

Vucic vakuutti voittaneensa

Presidentti Aleksandar Vucic ilmoitti nopeasti, että hänen SNS-puolueensa oli voittanut parlamenttivaalit. Oikeistopopulistinen SNS oli Vucicin mukaan saamassa enemmistön parlamentissa.

– Meillä tulee olemaan 127 paikalla ehdoton enemmistö, Vucic vakuutti toimittajille.

Viralliset tulokset oli määrä julkistaa myöhään maanantaina.

Serbian kansalliskokouksessa eli maan parlamentissa on kaikkiaan 250 paikkaa. Jos Vucicin ennustukset pitävät paikkansa, hänen puolueensa olisi lisäämässä valtaansa aiemmasta. Viime vaaleissa 2022 SNS sai 120 paikkaa, mikä johti koalitiohallitukseen.


Oppositiojohtaja: Paljon sääntöjenvastaisuuksia

 

Serbia väkivaltaa vastaan -sloganin taakse kokoontuneen oppositioryhmittymän odotettiin voivan haastaa SNS:n muun muassa pääkaupunki Belgradin paikallisvaaleissa. Ryhmittymän nimi juontaa juurensa aikaisemmin tänä vuonna tapahtuneisiin joukkoampumisiin, joita seuranneet mielenosoitukset laajenivat nopeasti hallinnon vastaisiksi protesteiksi.

Tarkkailijoiden tavoin myös oppositio esitti valituksia vilpistä.

– Sääntöjenvastaisuuksia oli paljon, sanoi oppositiojohtaja Radomir Lazovic.

Hän esitti syytöksiä muun muassa äänten ostamisesta ja allekirjoitusten väärentämisestä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistut viestit lietsoivat huhuja, joiden mukaan hallitus olisi sallinut naapurivaltio Bosniasta tulleiden rekisteröimättömien äänestäjien osallistua laittomasti vaaleihin.

Lue myös:

    Uusimmat