Serbian presidentti väistyy maan valtapuolueen johdosta

Serbian presidentti Aleksandar Vucic ilmoittaa luopuvansa maan valtapuolueen, Serbian edistyspuolueen, johdosta.

Vucic on johtanut Serbian edistyspuoluetta yli kymmenen vuotta. Hänen uskotaan ilmoituksesta huolimatta säilyvän maan johtavana poliittisena hahmona.

Vucic on jo ilmoittanut suunnitelmistaan muodostaa valtakunnallinen liike, jonka odotetaan vähitellen yhdistyvän Serbian edistyspuolueeseen.

Serbiassa on odotettu illaksi laajoja protesteja pääkaupunki Belgradiin. Hallitusta vastustavien mielenosoitusten oli määrä alkaa iltakuudelta Suomen aikaa. Viimeaikaisissa protesteissa on vastustettu "maassa vallitsevaa väkivallan kulttuuria".

Protestit saivat alkunsa kahdesta maata järkyttäneestä joukkoampumisesta. Ne laajentuivat presidentti Vucicia ja Serbian edistyspuoluetta vastustaviksi protesteiksi.

Presidentti nimitellyt vastustajia voimakkaasti

Protesteissa on vastustettu muun muassa väkivaltaista sisältöä maan valtamediassa sekä vaadittu maan sisäministerin ja tiedustelupäällikön eroa.

Protestoijat ovat myös kritisoineet sitä, että maan hallitusta lähellä olevat mediat ovat antaneet hallituksen edustajille alustan polarisoida kansakuntaa ja hyökätä vastustajiaan vastaan.

Presidentti Vucic on kutsunut protesteja organisoivia opposition edustajia muun muassa haaskalinnuiksi ja hyeenoiksi, jotka pyrkivät hyötymään tragedioista.

Protesteja on pyritty mustamaalaamaan hallituksen medioissa. Muun muassa niiden kokoa on vähätelty, ja samalla on levitelty salaliittoteorioita siitä, että ulkovallat olisivat protestien takana.

Serbialla on ollut läheinen suhde Venäjään, ja Vucic on pitänyt myös Ukrainan sodan aikana yhteyksiä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Eilen tuhannet Vucicin kannattajat osallistuivat presidentin tueksi järjestettyyn Toivon Serbia -mielenosoitukseen. Kyseessä arvellaan olleen vastamielenosoitus tälle illalle suunnitellulle hallinnonvastaiselle mielenosoitukselle.

Serbian asevoimat kohotti valmiuttaan ja lähetti joukkoja Kosovon vastaiselle rajalle

Serbian asevoimat on määrätty valmiustilaan ja serbialaisjoukkoja lähetetty Kosovon vastaiselle rajalle Pohjois-Kosovon mielenosoitusten vuoksi.

Kosovon poliisi otti eilen yhteen serbimielenosoittajien kanssa useilla paikkakunnilla Kosovon pohjoisosassa. Mielenosoittajat vastustivat Kosovon pääministeri Albin Kurtin tekemiä albaanipormestarien nimityksiä.

Kosovon poliisi oli aiemmin eilen kertonut saattavansa vastavalittuja pormestareita paikallishallinnon rakennuksiin.

Edellisen kerran Serbian asevoimat kohotti valmiuttaan viime joulukuussa. Tuolloin entisen poliisin pidättämistä protestoineet serbit pystyttivät Kosovossa barrikadeja ja sulkivat muun muassa kaksi rajanylityspaikkaa Serbian ja Kosovon rajalla.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat tuominneet Kosovon toimet tilanteen kärjistämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat