Vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yrityksestä uutta tietoa: Poliisi löysi Teemu Torssosen sormenjäljen esineestä, joka jäi Katajan asuntoon väkivaltarikoksen yhteydessä

Vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yrityksestä uutta tietoa – epäillyn sormenjälki löytynyt 0:53
Sormenjälki sitoo Teemu Torssosen teknisesti Pekka Katajan murhayritykseen. Siitä ei kuitenkan voi tehdä suoraa johtopäätöstä, että Torssonen olisi ollut toinen Katajan kimppuun käyneistä miehistä.

Poliisi on löytänyt Pekka Katajan murhan yrityksestä vangitun jyväskyläläisen kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen sormenjäljen esineestä, joka jäi Katajan asuntoon kahdelta mieshenkilöltä väkivallanteon yhteydessä heinäkuussa.

Torssosta vastaan saatu tekninen näyttö käy ilmi jutussa aiemmin epäiltynä olleen äärioikeistovaikuttajan Tero Ala-Tuuhosen vangitsemisvaatimuksesta, jonka poliisi oli tehnyt syyskuun alussa.

MTV Uutiset pyysi ja sai vangitsemisvaatimuksen Keski-Suomen käräjäoikeudesta sen jälkeen, kun poliisi oli vapauttanut Ala-Tuuhosen kokonaan murhan yritystä koskevista epäilyistä lokakuun lopussa.

Sormenjälki sitoo tapahtumaan

Sormenjälki sitoo Torssosen teknisesti tapahtumaan. Siitä ei voi tehdä suoraa johtopäätöstä, että Torssonen olisi ollut toinen Katajan kimppuun käyneistä miehistä. Torssosen epäillään kuitenkin olevan todennäköisin syin osallinen Katajan murhan yritykseen.

Vangitsemisvaatimuksesta ei selviä, eikä poliisi kerro, onko asuntoon jäänyt esine esimerkiksi juuri se tekoväline, jolla Kataja pahoinpideltiin.

Kaksi miestä hyökkäsi Perussuomalaisten vaalipäällikkönä toimineen Katajan kimppuun tämän Jämsänkoskella sijaitsevassa kerrostaloasunnossa aamulla 17. heinäkuuta. Kataja pahoinpideltiin jollain astalolla ja potkien sairaalakuntoon.

Teon seurauksena Katajalla todettiin muun muassa aivoissa verenvuoto, häneltä murtui kolme kylkiluuta ja myös lannerangan nikama murtui.

Torssonen ja toinen mies vangittiin

Teemu Torssonen vangittiin murhan yrityksestä epäiltynä lokakuussa ja Ala-Tuuhonen syyskuun alussa. Poliisi epäili tuolloin, että Ala-Tuuhonen oli toinen näistä Katajan kimppuun käyneistä miehistä. 

Kataja oli vangitsemisvaatimuksen mukaan kuulusteluissa tunnistanut valokuvasta Ala-Tuuhosen varmuudella samaksi mieheksi, jonka hän näki asuntonsa ovisilmästä 17.7. hetki ennen kuin hänen kimppuunsa hyökättiin.

Poliisi oli lisäksi löytänyt Ala-Tuuhosen asuntoon 3.9. tehdyssä kotietsinnässä A4-kokoisen asiakirjan, jonka otsikkona oli päärosvot. Otsikon alla oli kaksi henkilöä, joista toinen oli Pekka Kataja. Asiakirjassa oli myös Katajan kuva ja kotiosoite.

Lisäksi Kataja oli saanut uhkaavan sävyisiä sähköpostiviestejä Torssosen tukijalta Ala-Tuuhoselta. Myös esitutkinnassa on selvitetty, että Ala-Tuuhonen on osoittautunut Torssosen tukijaksi tämän poliittisella uralla, joka seisahtui suurilta osin Pekka Katajan toimien vuoksi.

Taustalla kauna puolueesta erottamisesta?

Asianomistaja Kataja on itse kertonut poliisille olleensa aktiivinen toimija prosessissa, jossa Torssonen erotettiin perussuomalaisista. Puolueen Keski-Suomen piiri oli myös torpannut Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden 2019.

Ala-Tuuhonen oli syyskuussa vastustanut vangitsemista ja sanonut olleensa tekoajankohtana heinäkuussa mökillään. Hän myös piti poliisin vangitsemisvaatimuksessa esittämää näyttöä heikkona ja Katajan tunnistamista hyvin epäluotettavana.

Poliisi vapautti Ala-Tuuhosen tutkintavankeudesta lokakuun alkupuolella. Hänet vapautettiin kokonaan murhan yritystä koskevista epäilyistä vajaat kaksi viikkoa myöhemmin.

Tuon jälkeen Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi Torssosen tuttavapiiriin kuuluvan toisen miehen todennäköisin syin epäiltynä Katajan murhan yrityksestä. Myös Torssonen on edelleen vangittuna.

Poliisi epäilee: Asianosaisia vielä vapaana

Poliisin mukaan on mahdollista, että kaikki asiaan liittyvät henkilöt eivät välttämättä ole olleet asunnossa pahoinpitelemässä uhria eli Katajaa vaan ovat olleet mukana esimerkiksi teon suunnittelussa.

Poliisi ei myöskään ole ottanut kantaa siihen, ketkä epäillyistä ovat olleet tekohetkellä asunnossa paikalla.

– Pidän todennäköisenä, että asiaan liittyviä henkilöitä on yhä vapaana, tutkinnanjohtaja Jussi Luoto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat