Teemu Torssosen veli vapautui rikosepäilyistä – epäiltiin osallisuudesta Pekka Katajan murhan yritykseen

18:26
Teemu Torssonen oli Rikospaikan haastateltavana keväällä 2021. Katso koko haastattelu yltä.

Syyttäjä on vapauttanut Teemu Torssosen veljen rikosepäilyistä, jotka koskivat perussuomalaisen kaupunginvaltuutetun Pekka Katajan murhan yritystä. 

Yle uutisoi elokuussa omiin lähteisiinsä viitaten, että veli on epäiltynä osallisuudesta henkirikoksen yritykseen, ja että asia on syyteharkinnassa.

Syyttäjä kertoo nyt MTV Uutisille, että asiassa on tehty veljen osalta syyttämättäjättämispäätös.

– Ei ollut riittävää näyttöä, että hän olisi ollut tekijänä tai osallistunut tekoon millään muullakaan tavalla, valtionsyyttäjä Mika Appelsin tiivistää.

Appelsinin mukaan poliisi epäili miestä murhan yrityksestä "syytä epäillä" -perusteella. 

– Sen perusteella mitä lisätutkinnassa selvisi, poliisi katsoi, että häntä on syytä epäillä rikoksesta. Siksi asia tuli syyttäjälle.

Syyttäjän näkemyksen mukaan syytettä ei voida nostaa, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä syyllisyyden tueksi.

Tästä on kyse

Perussuomalaisena vaalipäällikkönä toiminut Pekka Kataja yritettiin surmata kotiinsa Jämsänkoskella heinäkuussa 2020.

Kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa pakettikuriiria esittämällä. Mies pahoinpideltiin henkihieveriin. Häntä hakattiin muun muassa vasaralla tai muulla vastaavalla astalolla.

Tekoa on epäilty poliittiseksi, mutta toistaiseksi syyllistä ei ole löydetty.

Vuoden 2021 alkupuolella käräjäoikeudessa rikoksesta syytettiin vuonna 1979 syntynyttä miestä. Oikeus hylkäsi kaikki syytteet näytön puutteen takia. Asiaa oli määrä käsitellä syyttäjän valituksen myötä hovioikeudessa, mutta hovioikeudenkäyntiä lykättiin tapauksen saamien uusien käänteiden takia.

Epäiltynä on ollut myös entinen Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Teemu Torssonen. Syyttäjä teki hänen osaltaan syyttämättäjättämispäätöksen viime vuonna.

Yle uutisoi viime keväänä, että Torssonen jälleen epäiltynä osallisuudesta vaalipäällikön murhan yritykseen, syyttämättäjättämispäätöksestä huolimatta.

Uusi rikosepäily virisi, koska Torssosen entinen avopuoliso oli kertonut uusia tietoja tapahtumista kesällä 2021. Nainen oli aiemmin käyttänyt esitutkinnassa kieltäytymisoikeuttaan. Hän ei ollut uskaltanut kommentoida asiaa. Kesään 2021 mennessä tilanne oli kuitenkin hänen mukaansa muuttunut.

Syyttäjä joutuu harkitsemaan KRP:n lisätutkinnan myötä, puretaanko aiempi syyttämättäjättämispäätös ja nostetaanko asiassa syyte Torssosta vastaan.

Velikin joutui epäillyksi

Torssosen ex-avopuoliso oli kertonut uusissa kuulusteluissa muun muassa, että Torssonen olisi pyytänyt häntä vuonna 2020 etsimään FedEx-kuljetusyhtiön logon netistä ja valmistamaan siitä nimikyltin. Naisen mukaan nimikylttiä piti käsitellä huolellisesti nitriilikäsineiden kanssa, ja se suljettiin pussiin, jotta siihen ei jäisi jälkiä.

Naisen mukaan Torssonen oli hänen muistikuviensa mukaan kertonut vievänsä nimikyltin veljelleen. Nainen muisteli, että Torssonen olisi lähtenyt samana tai seuraavana päivänä viemään kylttiä. Tarkempia havaintoja hänellä ei asiasta ollut. Joka tapauksessa kyltti oli hävinnyt asunnolta.

Poliisia uusi kertomus kiinnosti siksi, että Katajan pahoinpitelijöiltä jäi Katajan asunnolle paketti, johon oli muun muassa liimattu tekaistu osoitelappu, jossa oli FedEx-yhtiön logo. Esitutkinnassa ei tullut esille, että tekijöillä olisi kuitenkaan ollut vaatteissaan kiinni nimikylttejä.

Kertomuksen takia myös Torssosen veli joutui epäillyksi.

Poliisi pyrki esitutkinnassa selvittämään, oliko veli ollut omalla asunnollaan rikoksen tapahtuma-aikaan 17. heinäkuuta 2020, vai olisiko hän voinut olla Katajan asunnolla Jämsässä.

Asiaan haettiin selvyyttä muun muassa miehen asunnon sähkönkulutustietoja tarkastelemalla. Ne viittasivat vahvasti siihen, ettei mies olisi ollut asunnollaan tekopäivän aamun tai aamupäivän aikana.

Muuta selvitystä miehen liikkeistä ei kuitenkaan saatu.

"Ei ole riittävää näyttöä"

Syyttäjä katsoi, että Torssosen veljen osalta rikosepäilyä tuki lähtökohtaisesti vain Torssosen ex-avopuolison muistikuva siitä, että Torssonen olisi sanonut toimittavansa FedEx-nimikyltin veljelleen.

Rikostutkinnassa ei kuitenkaan selvinnyt, että Katajan murhan yritykseen ryhtyneet olisivat käyttäneet nimikylttejä.

Myöskään veljen menemisistä ei saatu mitään tarkempaa tietoa esitutkinnan myötä, vaikka sähkönkulutustiedot viittasivatkin siihen, ettei mies ollut asunnollaan tekopäivän aamuna.

– Katson, että lisätutkinnassa saadun selvityksen perusteella asiassa ei ole riittävää näyttöä siitä, että (veljen nimi) olisi millään tavoin osallistunut Pekka Katajaan kohdistuneen rikoksen tekoon, sen valmisteluun tai muuhunkaan edistämiseen, syyttämättäjättämispäätöksessä seisoo.

Syyttäjä teki päätöksen syyttämättä jättämisestä viime viikon keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja