Mainos

Uutuuskirja: Venäjä kylvää Suomi-epäluuloa EU:hun?

Sotatutkija Saara Jantunen pohtii, korostaako venäläismedia Suomen ja Venäjän välistä erityissuhdetta siksi, että se yrittäisi aiheuttaa Euroopan unionissa Suomeen kohdistuvaa epäluuloa.

Jantunen kertoo Infosota-uutuuskirjassaan, että Suomesta uutisoitiin eduskuntavaalien aikana Venäjällä paljon tavallista enemmän.

Otsikoihin nousivat erityisesti Suomen pakotepolitiikka ja Nato-kanta. Jantunen kertoo, että on tavanomaista, että poliitikkojen lausunnoista poimittiin uutisoitavaksi ainoastaan Venäjän agendaa tukevia kohtia.

Suomen kerrottiin esimerkiksi olevan ensimmäinen EU-maa joka tekee suuren investointiprojektin Venäjän kanssa Venäjän-vastaisten pakotteiden voimaantulosta huolimatta. Myös suomalaispoliitikkojen Nato-kielteisyyttä liioiteltiin uutisoinnissa.

– Jos suomalaisten mieli jostain syystä muuttuisi ja Nato-jäsenyyttä haettaisiin, näyttäytyisivät suomalaiset auttamattomina pettureina. Petturuus toimisi tehokkaana keinona mobilisoida yleinen mielipide Suomen vastaiseksi, Jantunen selittää kirjassaan.

Jantunen näkee uutisoinnilla myös toisen tarkoituksen. Venäjällä tiedetään, että Itä-Ukrainan tilanteen vuoksi maan mediaa seurataan myös sen rajojen ulkopuolella. Uutisoinnilla saattaa siis olla toinenkin kohdeyleisö kuin venäläiset.

– Kysymys onkin, onko tämä mahdollisesti yritys aiheuttaa Suomeen ja Suomen EU-politiikkaan kohdistuvaa epäluuloa Euroopan unionissa?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.