Venäjä voisi hyväksikäyttää muuttoliikettä maasta – tällainen olisi ovela hybridijuoni Suomea vastaan

Tällaisen hybridijuonen maansa jättävät venäläiset mahdollistavat Putinille 3:21

Maansa jättävien venäläisten virta saattaa mahdollistaa ovelan juonen punomiseksi Suomen kiusaksi.

Suomeen kohdistuu tasaisesti hybridivaikuttamista Venäjän suunnalta. Viime aikoina hybridirintamalla on kuitenkin ollut hiljaisempaa, sillä naapurimaamme pääpaino on tällä hetkellä hyökkäyksessä Ukrainaan.

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith muistuttaa kuitenkin, että Venäjä on tunnettu siitä, että se käyttää kaikkia edessään olevia tilanteita hyväkseen.

Yksi näistä tilaisuuksista saattaisi nyt aueta Venäjälle, kun venäläisiä jättää tasaiseen tahtiin kotimaansa sotatoimien takia.

– Tietenkin tämä on pääsääntöisesti sitä, että venäläiset, jotka eivät ole samaa mieltä hallintonsa kanssa, pyrkivät lähtemään pois maasta niin kauan kuin se on mahdollista.

– Jos halutaan miettiä pahimpia skenaarioita, sinne voidaan ujuttaa mukaan sellaisia soluja, jotka tulevat niin sanotusti Suomeen asumaan ja olemaan, mutta jotka voidaan aktivoida juuri sillä tavalla, että he ovat niitä, jotka ilmoittavat Venäjän suurlähetystöön, että nyt heitä on kohdeltu kaltoin Suomessa. Sitten joskus, ei välttämättä ollenkaan heti, Smith arvioi viitaten suurlähetystön viimeviikkoiseen ilmoitukseen.

Venäjän suurlähetystö pyysi viime viikolla Venäjän kansalaisia ilmoittamaan, mikäli he kohtaavat venäläisiin kohdistuvaa syrjintää Suomessa.

Suurlähetystön Twitter-päivitys herätti huolta eduskuntaa myöten, sillä Venäjä on perustellut hyökkäystään Ukrainaan maan venäläisen väestönosan väitetyllä sorrolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi vastikään, ettei Suomi saa tarkastella tilannetta liian sinisilmäisesti, mikäli suuria määriä venäläisiä pyrkisi juuri Suomeen. Hän mainitsi asian juuri erilaisiin hybridiuhkiin varautumisen yhteydessä.

Lue myös:

    Uusimmat