Uutuuskirja: Opettaja käytti seksuaalisesti hyväksi – entinen SM-liigatähti on kärsinyt traumasta läpi elämänsä

Eric Perrinin ura päättyi tappioon Lukkoa vastaan 4:11
Eric Perrin haastattelussa uransa päätyttyä keväällä 2019.

Jääkiekon SM-liigan kaikkien aikojen paras ulkomainen pistemies Eric Perrin kertoo joutuneensa 13-vuotiaana seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Kanadalainen kertoo asiasta Lasse Lindqvistin kirjoittamassa kirjassa Lavalin leijona (Otava).

Perrinin mukaan hänen matematiikanopettajansa käytti häntä seksuaalisesti hyväksi, kun hän opiskeli katolisessa yksityiskoulussa Notre-Dame Collegessa Montrealissa. Perrin oli tapahtumahetkellä 1980-luvun lopulla 13-vuotias.

Perrin kertoo matematiikanopettajan kosketelleen häntä, kun hän oli tukiopetuksessa kahden kesken opettajan kanssa. Perrinillä oli jo ennalta ollut outo tunne, että jokin ei ollut kunnossa.

– Istuin alas. Hän istui viereeni. Ei kulunut pitkään, kun tapahtui jotain sellaista, mitä olin kai alitajuisesti pelännyt. Opettajani yritti koskettaa minua. Hän yritti uudestaan, ja minä jatkoin itkemistä, Perrin kertoo keskiviikkona julkaistussa kirjassa.

– Ennen kuin ehdin sokkitilaltani reagoida, hän työnsi kätensä sinne, minne hänen ei olisi pitänyt sitä ikinä työntää, ja kosketti minua väkisin tavalla, jollaisella kukaan ei ollut ennen koskettanut. Itkuni vain yltyi, kun tuo sairas sika ujutti kätensä alemmas. Hän oli taitava ja ovela, ja vaikutti, ettei hän tehnyt sellaista ensimmäistä kertaa.

Perrin kertoo opettajan teon olleen todella traumatisoiva.

– Minut pelasti onneksi sydäntä särkevä itkuni, joka oli niin kovaäänistä, että hän kai säikähti tilannetta ja veti kätensä ulos boksereistani.

"Aina niitä ajatellessani alan voida pahoin"

Perrinin mukaan hyväksikäytöstä on ennen kirjan julkaisua tiennyt ainoastaan hänen vaimonsa, eikä hän ole häpeissään puhunut tapauksesta muille.

– Tunnen, että olen välillisesti kärsinyt siitä koko elämäni ajan, vaikka olen yrittänyt paeta ja unohtaa. Olen käsitellyt traumaa omalla tavallani. Nyt ymmärrän useita vuosia raittiina oltuani, että kenties juuri alkoholi oli pitkään yksi pakopaikoistani. Olen pakottanut itseni kohtaamaan nämä asiat nyt kunnolla, ja aina niitä ajatellessani alan voida pahoin.

Perrinin käymä koulu tuomittiin vuonna 2011 maksamaan 18 miljoonan dollarin korvaukset seksuaalisen hyväksikäytön uhreille. Perrinille on myös selvinnyt suvustaan järkyttänyt kytkeymä asiaan.

– Saimme tietää koko rikollisen kuvion vasta vuonna 2016. Silloin ilmestyi laaja artikkeli pedofiilien Notre-Dame Collegessa pyörittämästä ringistä. Artikkeli oli meidän perheellemme suuri järkytys, sillä siinä kirjoitettiin sedästäni, asianajajasta, joka oli hoitanut pedofiilit vapaalle jalalle maksamalla syyttäjät hiljaisiksi.

Tätä nykyä 46-vuotiaan Perrinin käsityksen mukaan häntä hyväksikäyttänyt opettaja on yhä elossa ja vapaana.

– Karmeinta on, että en ollut ainoa hänen uhreistaan, minkä sain selville paljon myöhemmin.

Perrin voitti Stanley Cupin Tampa Bay Lightningissa 2004 ja Suomen mestaruuden JYPissä 2012. Jokereita, Ässiä, HPK:ta ja TPS:ääkin edustanut Perrin on SM-liigassa eniten runkosarjaotteluita pelannut (643) sekä eniten maaleja (189) ja pisteitä (552) tehnyt ulkomainen pelaaja.

"Monen sattuman summa"– Perrin ja Hytönen muistelevat JYPin mestaruuskautta 4:37
Eric Perrin ja Juha-Pekka Hytönen muistelevat JYPin mestaruuskautta 2011–12.

Lue myös:

    Uusimmat