Mainos

Uutuuskirja maalaa kuvan Trumpin Valkoisesta talosta selkäänpuukottajien pesänä: "juonittelu kuin suoraan Game of Thronesista"

Valkoinen talo on ollut Donald Trumpin presidenttikaudella riitaisa selkäänpuukotuksen pesä, kertoo Valkoisessa talossa viestintäavustajana työskennellyt Cliff Sims uutuuskirjassaan.

Team of Vipers (Myrkkykäärmeiden tiimi) -niminen kirja julkaistaan tammikuun lopussa, mutta muun muassa Guardian, New York Times ja Washington Post ovat jo kertoneet sen sisällöstä.

Kirjan mukaan Valkoisen talon henkilöstö on ajoittain ollut täysin kontrolloimattomassa tilassa. Simsin mukaan siitä saavat kantaa vastuunsa kaikki, myös hän itse. Hän kertoo toimineensa toisinaan itsekkäästi ja pelkurimaisesti.

Sims kertoo kaaoksesta ja keskinäisistä kaunoista henkilökunnan keskuudessa ja sanoi, että juonittelu oli kuin suoraan Game of Thrones -sarjasta. Simsin kertomukset tuntuvat vahvistavan aiemman uutisoinnin Valkoisen talon sisäisistä tapahtumista.

"Miksi et voi olla uskollinen presidentillesi?"

Kirjassa kerrotaan myös Trumpin kahnauksista edustajainhuoneen silloisen puhemiehen, republikaani Paul Ryanin kanssa. Presidentti suuttui Ryanille, kun tämä yritti tehdä pesäeroa Trumpiin elokuussa 2017 Charlottesvillen tapahtumien jälkeen.

– Miksi et voi olla uskollinen presidentillesi, Paul?, Trump sanoi Ryanille puhelimessa todettuaan, että demokraatit ainakin ovat uskollisia omille johtajilleen.

– Muistan kun olin Wisconsinissa (lokakuussa 2016) ja sinun oma väkesi buuasi sinulle. Sinä olit kuolemassa siellä kuin koira, Paul. Kuin koira! Ja mitä minä tein? Minä pelastin sinut.

Sims kertoo myös Trumpin kyllästyneen kuuntelemaan Ryanin puheita terveydenhuoltouudistuksesta ja lähteneen pois toimistostaan kesken tapaamisen Ryanin vielä puhuessa. Trump meni viereiseen huoneeseen katsomaan televisiota, mutta varapresidentti Mike Pence onnistui taivuttelemaan hänet tulemaan takaisin ja jatkamaan tapaamista.

Maa ensin, presidentti vasta sitten

Sims kertoo kirjassaan myös entisen kansliapäällikön John Kellyn esittelypuheesta henkilökunnalle. Kansliapäälliköksi heinäkuussa 2017 pestattu Kelly oli puheessaan antanut ymmärtää, että on palveltava ensisijaisesti Yhdysvaltoja ja vasta sitten presidenttiä.

– Hän tuntui sanovan, että saattaa olla tarpeen ohittaa joitakin presidentin toiveita palvellaksemme jotakin epämääräistä korkeampaa etua, Sims kertoo.

Merijalkaväen kenraali Kelly sai aluksi kiitosta siitä, että hän sai Valkoisen talon toimimaan edes jollakin tavalla. Hänen suhteensa Trumpiin viilenivät vähitellen, eivätkä miehet ilmeisesti olleet loppuvaiheessa enää puheväleissä. Kelly sai lähteä Valkoisesta talosta vuodenvaihteessa.

Simsin mukaan Kelly kuvaili kansliapäällikön tehtävää kamalimmaksi työkseen ikinä.

Alabamalainen konservatiivi Sims liittyi Trumpin sisäpiiriin tämän kampanjan aikana 2016. Hän lähti Valkoisesta talosta viime vuonna, mutta ilmaisee silti kannattavansa Trumpin politiikkaa.

Simsin kirja on yksi monista paljastuskirjoista, joista Trumpin hallinnosta on tämän presidenttikauden aikana kirjoitettu.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja