Uutta tietoa Oulun Hiirosen henkirikoksesta: Tekoaika tarkentui – "Ei ole kestänyt useita päiviä"

Oulun Hiirosessa tapahtuneen henkirikosvyyhdin tekoaika on täsmentynyt. Parikymppisen naisen kuolemaan päättynyt tapaus ei poliisin mukaan kestänyt useita päiviä, toisin kuin julkisuudessa on aiemmin kerrottu.

Poliisi tiedotti joulukuun alussa, että yhteensä seitsemän ihmistä on vangittu epäiltynä parikymppisen oululaisnaisen henkirikoksesta tai muista naiseen liittyvistä rikoksista.

Nainen löydettiin kuolleena Oulun Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevasta kerrostaloasunnosta maanantaina 21. marraskuuta.

Jo saman päivän iltana poliisi otti kiinni miehen ja naisen henkirikoksesta epäiltynä. Myöhemmin poliisi vaati myös viittä muuta vangittavaksi naiseen kohdistuneista rikoksista.

Tällä hetkellä tutkintavankeudessa on kolme miestä ja nainen, joita epäillään parikymppisen uhrin taposta, törkeästä pahoinpitelystä sekä törkeästä vapaudenriistosta.

Heidän lisäkseen vangittuina on kaksi miestä sekä nainen, joita epäillään naiseen kohdistuneista törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta.

Kaikki epäillyt ovat syntyneet 1970–1990-luvuilla, eli he ovat jonkin verran uhria vanhempia. Osa on poliisille entuudestaan tuttuja.

Tekoajat yli viikon

Rikosvyyhti on herättänyt laajaa kiinnostusta paitsi epäiltyjen suuren määrän takia, myös siitä syystä, että poliisin käräjäoikeudelle toimittamissa vangitsemisvaatimuksissa epäiltyjen rikosten tekoajaksi kerrottiin suhteellisen pitkä aika.

Henkirikoksesta epäillyn nelikon osalta tekoajaksi kerrottiin 14. marraskuuta – 21. marraskuuta välinen aika.

Törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta epäillyn kolmikon osalta epäilty tekoaika on puolestaan 11. marraskuuta – 14. marraskuuta.

Julkisuudessa on arveltu, että rikosten uhriksi joutunut nuori nainen olisi kohdannut ennen kuolemaansa jopa puolentoista viikon piinan ja vajaan viikon ajan jatkunutta väkivaltaa. Spekulaatiot ovat perustuneet poliisin itse ilmoittamiin päivämääriin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Palokangas täsmentää nyt, etteivät uhriin kohdistuneet teot ole jatkuneet useiden päivien ajan, toisin kuin vangitsemisvaatimuksista voisi ymmärtää.

– Esitutkinnassa tekoaika on tarkentunut, ja sitä pyritään edelleen tarkentamaan. Voin kommentoida, että teko on tapahtunut vangitsemisvaatimuksissa esitetyn aikahaarukan sisällä, mutta ei puhuta siitä, että teko olisi kestänyt useiden päivien ajan, Palokangas muotoilee.

Palokankaan kertoman perusteella poliisi on siis arvioinut käräjäoikeudelle jättämissään vangitsemisvaatimuksissa epäiltyjen rikosten tekoajat pitkäksi. Taustalla voi olla esimerkiksi se, että tarkempi tapahtuma-aika ei ole ollut esitutkinnan alkuvaiheessa vielä poliisin tiedossa.

Siihen viittaisi myös se, että poliisi pyrkii edelleen selvittämään, milloin rikokset ovat tarkalleen tapahtuneet – ja mitä ylipäätään on tapahtunut.

– Se on kyllä aika lailla tarkentunut, ja poliisilla on näkemys siitä mitä on tapahtunut. Mutta en pysty vielä esitutkinnan tässä vaiheessa avaamaan epäiltyjä rikoksia sen tarkemmin, Palokangas kommentoi.

Tämä tiedetään Oulun poikkeuksellisesta henkirikostutkinnasta: 7 vangittu epäiltynä erilaisista rikoksista 4:49
MTV Uutiset Live kertoi tuoreeltaan, kun poliisi tiedotti viiden uuden epäillyn vangitsemisesta. Katso lähetys yltä.

Kaikki epäillyt yhä vangittuina

Poliisi on tapaukseen liittyen edelleen hyvin vaitonainen.

Julkisuuteen ei ole kerrottu esimerkiksi epäillyn henkirikoksen tekotapaa tai mahdollista motiivia. Poliisi ei ole kommentoinut myöskään sitä, mikä epäiltyjen suhde uhriin on ollut.

Palokangas ei avaa asiaa nytkään.

– Kyse on tekokokonaisuudesta, johon liittyy erilaisia rikosepäilyjä ja erilaisia henkilöitä. Ajallisesti rikokset ovat osin päällekkäisiä ja osin peräkkäisiä, hän muotoilee.

Pihtailevaa tiedotuslinjaa perustelee se, että esitutkinta on yhä suhteellisen tuore. Palokankaan mukaan poliisilla on edelleen muun muassa kuulusteluja tehtävänään, vaikka kaikki epäillyt on ehditty jo kertaalleen kuulla.

Palokankaan mukaan kaikki seitsemän epäiltyä ovat edelleen vangittuina. Poliisi ei ota kantaa siihen, onko jutussa muita epäiltyjä vangittujen henkilöiden lisäksi.

Lue myös:

    Uusimmat