Mainos

Uutta suomalaistautia sairastavia jopa parisataa – oireita ei välttämättä tunnisteta

Vastahavaitusta selkäytimen alempia liikehermosoluja vaurioittavasta LOSMoN-taudista kärsii noin 100–200 suomalaista, arvioi Manu Jokela. Hänen tautia tarkasteleva lääketieteen väitöskirjansa tarkistetaan perjantaina Turun yliopistossa.

Tällä hetkellä tautia sairastavia tiedetään yli 80 kappaletta, joista noin 40 on Pohjois-Karjalasta. Koska tauti on vasta tunnistettu, ei se ole vielä potilaiden ja lääkärien tiedossa.

– Osalla nyt havaituista on ollut aiemmin ALS- tai SMA-taudin diagnoosi. Toisaalta oireet voivat olla niin lieviä, ettei niiden vuoksi olla hakeuduttu hoitoon.

Tauti voi estää raskaat työt

Tauti puhkeaa yleensä myöhemmässä iässä. Sen oireina ovat krampit, lihasnykinät ja lihasten heikkeneminen esimerkiksi urheilusuorituksissa. Myöhäisestä diagnoosista ei ole hoidollista syistä haittaa, mutta esimerkiksi työkyvyn ja muiden seikkojen vuoksi oikean diagnoosin saaminen on tärkeää. Esimerkiksi raskas fyysinen työ ei välttämättä onnistu taudin kanssa eläkeikään asti.

Oireet eivät yleensä ole kovin voimakkaita, vaan vasta viidenkymmenen jälkeen alkavat selkeämmät kävelyvaikeudet.

Tautia ei ole vielä havaittu Suomen ulkopuolella ja Jokelan mukaan onkin todennäköistä, että kyseessä on suomalaisen perimän tauti.

– Tauti on kuitenkin voinut levitä muuallekin maailmaan suomalaisten muuttoliikkeen seurauksena, Jokela arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.