Uutissuomalainen: Kiireettömään hoitoon voi olla kuukausien jono, eikä hoitotakuun toteutumisesta ole varmuutta – "Kanteluiden määrä ei välttämättä kerro ongelman esiintyvyyttä"

7:15
Hoitajamitoitus lakiin – mistä hoitajat? Vieraana varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kuntaliitosta.

Hoitotakuun toteutumisen arviointi on lähes mahdotonta, sillä kukaan ei tiedä todellista jonotilannetta perusterveydenhuollon kiireettömässä hoidossa, kertoo Uutissuomalainen.

Tietoja hoitotakuun toteutumisesta pidetään joko "hyvin epäluotettavina" tai "ei täysin luotettavina". Asia käy ilmi Uutissuomalaisen kuudelle aluehallintovirastolle (avi) tekemästä kyselystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää hoitotakuutiedot terveyskeskuksittain. Kiireettömään hoitoon pitäisi päästä kolmen kuukauden sisällä.

Avit ovat vuodesta 2010 lähtien ratkaisseet 231 kantelua, joiden syynä on ollut hoitotakuun toteutumattomuus perusterveydenhuollossa.

– Kanteluiden määrä ei välttämättä kerro ongelman esiintyvyyttä, sanoo ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

– Meillä on ihmisryhmiä, jotka eivät kantele, sillä he voivat olla hyvinkin vaikeassa elämäntilanteessa tai muuten haavoittuvassa asemassa.

Yksi Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelman keskeisistä tavoitteista on se, että kiireettömään hoitoon pitäisi jatkossa päästä seitsemässä päivässä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja