Uusperheen vanhemmat vankilaan: alle 10-vuotias tyttö söi nälkäänsä koiranruokaa, tuli pahoinpidellyksi ja vietti siskonsa kanssa yöt lukitussa huoneessa vuosien ajan

Alle 10-vuotiasta tytärtään pahoinpidelleet äiti ja isäpuoli tuomittiin hovioikeudessa vankeusrangaistukseen. Päihdeongelmainen pariskunta oli muun muassa lyönyt lasta, lukinnut tämän öisin huoneeseensa yhdessä vauvaikäisen siskonsa kanssa ja laiminlyönyt lapsen hampaiden hoitoa. Kaltoinkohtelu jatkui vuosien ajan.

Rikokset tapahtuivat Pohjois-Suomessa vuosina 2005-2011. MTV Uutiset ei kerro tuomittujen nimiä tai rikosten tapahtumapaikkoja alaikäisten uhrien suojelemiseksi.

Vanhempi lapsista syntyi vuonna 2002 ja nuorempi vuonna 2008. Nuorempi lapsi on tuomitun pariskunnan yhteinen, vanhempi naisen entisestä suhteesta.

Äidin kanssa tuomittu isäpuoli tuli mukaan kuvioihin vuonna 2007. Hän muutti yhteen lasten äidin kanssa samana päivänä, kun vanhemman lapsen biologinen isä kuoli.

Pian muuton jälkeen alkoi perheen iltarutiini, jossa lapset lukittiin yöksi huoneeseensa siten, ettei heillä ollut mahdollisuutta poistua esimerkiksi vessaan. Vanhempi lapsista kertoi viranomaisille joutuneensa virtsaamaan tämän vuoksi useita kertoja huoneen lattialle.

Huoneeseen lukitseminen oli säännöllistä. Vanhemman lapsen mukaan aikuiset lähtivät iltaisin usein ”kaupungille” ja jättivät lapset oman onnensa nojaan. Vanhempi lapsista oli tekojen alkaessa noin viisivuotias, nuorempi vain vastasyntynyt.

Fyysistä ja henkistä pahoinpitelyä

Vanhemman tytön oikeudessa kuultujen kertomusten perusteella lasten elämä ei ollut kovin valoisaa päiväsaikaankaan.

Hän kertoi viranomaisille muun muassa, että äiti ja isäpuoli olivat lyöneet häntä useita kertoja ilman mitään syytä. Lyönnit kohdistuivat ainakin selkään ja päähän. Isäpuoli oli myös kiskonut tyttöä hiuksista ja ainakin kerran juottanut tälle olutta. Tyttö oli suostunut juomaan, koska vaihtoehtoja ei ollut. Tytön mukaan isäpuoli olisi ”kuitenkin hakannut”, jos hän olisi kieltäytynyt.

Pahoinpitely oli myös henkistä. 

Vanhemman lapsen mukaan äiti ei viettänyt hänen kanssaan aikaa tai antanut hänelle ruokaa. Tyttö oli kertomansa mukaan hakenut ruokaa joskus naapurista ja kerran syönyt nälkäänsä koiranruokaa.

Koulupäivien jälkeen tyttö joutui odottamaan pitkiä aikoja rappukäytävässä tai muualla kodin ulkopuolella, sillä kukaan ei ollut päästämässä häntä sisään.

Äiti ei pitänyt huolta myöskään lapsen terveydestä. Oikeudessa katsottiin, että nainen oli laiminlyönyt lapsen hampaiden hoitoa niin, että tältä oli jouduttu poistamaan useita hampaita. Hampaiden hoidon laiminlyönti oli näkynyt myös tulehduksina, suun alueen toiminnan heikkenemisenä ja yläleuan kasvun hidastumisena.

Vanhempi lapsista kertoi, että hän oli nähnyt kotonaan humalaisia ihmisiä. Lisäksi lasten äiti käytti ainakin amfetamiinia ja subutexia. Isäpuoli oli vanhemman lapsen kertomuksen mukaan puolestaan jakanut ja myynyt tuttavilleen pusseihin annosteltua valkoista jauhetta.

Vanhemmat kiistivät kaiken

Perhe oli ollut tekemisissä sosiaaliviranomaisten kanssa useampaan otteeseen, ensimmäisen kerran pian vanhemman lapsen syntymän jälkeen. Molemmat lapsista olivat myös olleet sijoitettuna perhekotiin aikuisten päihteidenkäytön vuoksi.

Pahoinpitelyt ja lasten kaltoinkohtelu kävivät ilmi kuitenkin vasta myöhemmin, kun lapset otettiin huostaan ja pantiin sijaisperheeseen. Vanhempi lapsista kertoi kokemuksistaan sijaisäidilleen ja lastensuojelu ilmoitti asiasta poliisille vuonna 2013.

Asiaa käsiteltiin ensimmäisen kerran käräjäoikeudessa vuonna 2016, missä sekä äiti että isäpuoli kiistivät syyllistyneensä mihinkään. Oikeus kuitenkin piti vanhemman tytön kertomuksia luotettavina ja tuomitsi kaksikon törkeästä pahoinpitelystä sekä törkeästä vapaudenriistosta kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Ratkaisusta valitettiin hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden tuomion voimassa, mutta alensi miehen vankeusrangaistusta kahdella kuukaudella tämän saaman aiemman huumausainerikostuomion vuoksi.

Oikeudessa todettiin, että vanhempi lapsi oli saanut kokemustensa johdosta posttraumaattisen stressireaktion sekä monimuotoisia vakavia ja pitkäkestoisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Myös nuorempi lapsi oli kärsinyt tapahtumista. Oikeudessa esitettiin, että hänellä oli diagnosoitu traumaperäinen stressireaktio, tunnehäiriö ja muita ongelmia kuten pelkotiloja, nukahtamisvaikeuksia ja itsetuhoista käyttäytymistä.

Aikuiset määrättiin maksamaan lapsille yhteensä kymmenientuhansien eurojen suuruiset vahingonkorvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat